Црна Гора

Данас славимо Светог Василија Острошког

Српска православна црква данас прославља Светог Василија Острошког, чије се мошти као велика светиња чувају у манастиру Острог, у Црној Гори, и место су ходочашћа за вернике свих религија.

Свети Василије Острошки (Јовановић) рођен је у селу Мркоњићи, Попово Поље у Херцеговини, у Републици Српској.

Родио се 28. децембра 1610. године, од побожних и благочестивих православних родитеља Петра и Анастасије Јовановић. На крштењу су му родитељи дали име Стојан. Замонашио се у требињском манастиру Успенија Пресвете Богородице и као монах убрзо се прочуо због свог подвижничког живота, а касније је изабран и посвећен за епископа захумског и скендеријског.

Kао архијереј живио је у манастиру Тврдош одакле је утврђивао у православљу вернике. Kада су Турци разорили Тврдош, светитељ се преселио у манастир Острог, где је наставио свој подвижнички живот. Умро је 1671. године, а његове чудотворне мошти и његов гроб чувају се до данашњег дана. Православни верници овог светитеља поштују и светкују у свим српским земљама.

У народу је Свети Василије познат по свом подвижништву и многобројим чудотворним исцељењима. Поклоничка путовања народна у Острог почела су још за земаљског живота Светог Василија, а настављена су по прослављењу његових светих моштију и трају и данас.

Осим празника Светог Василија, дани сабора у Острогу су Тројичиндан, Петровдан, Илиндан и дан Успења Пресвете Богородице. У те дане у Острогу се окупља и по десет и двадесет хиљада побожних поклоника.

И данас је острошка испосница, у којој се подвизавао Свети Василије и где почивају његове свете мошти, место исцељења на којем многи налазе милост Божију и одакле својим домовима одлазе здрави и душом и телом.

Поштовање нашег народа према овом Божјем угоднику огледа се и у подизању у његову част многобројних храмова. Посебно је леп храм подигнут светитељу у његовом граду Оногошту – Никшићу. Године 1935. отворена је у Београду болница названа по Светом Василију Острошком, а у Цркви Светог цара Kонстантина и Јелене на Вождовцу чува се и данас његов свети омофор.

Вестионлајн

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!