Србија

ДР ГИДЕОН ГРАЈФ: Имаћу кошмаре од усташких зверстава

НОВИ САД – Књига израелског историчара, професора др Гидеона Грајфа ”Jasenovac: Auschwitz of the Balkans, усташка империја окрутности” представљена је данас у свечаној сали Матице српске у Новом Саду.

Аутор књиге, Гидеон Грајф је захвалио на пријатељској добродошлици и истакао да је циљ његовог доласка успостављање сарадње између Србије и Израела, и њихових академских институција.

“Ово је прилика да се представи тужна и трагична историја која је била скривана деценијама, крајње је време да се разоткрију злочини криминалног усташког режима који је брутално убио стотине хиљада Срба, Јевреја, Рома и људи других нација”, рекао је Грајф.

Он је напоменуо да о злочинима треба говорити отворено, те да његова књига настоји да исприча стварну причу о којој се годинама не зна довољно.

гидеон, грајф

РТВ (Јарослав Пап)

Амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам рекла је да је почаствована што учествује у промоцији књиге о Јасеновцу која осветљава један од трагичних тренутака у историји Срба и Јевреја.

“Треба да се суочимо са властитом историјом и да из холокауста извучемо лекцију како се такве ствари не би поновиле у будућности никоме”, навела је Фишер-Кам.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић указао је да дугујемо велику захвалност свима који говоре о истини која се тиче и српског народа, а посебно имајући у виду константне покушаје високих државника суседних земаља да се оспоре размере страдања Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу.

“Ова књига на објективан начин приказује те догађаје, а немамо право да ћутимо, и то не да бисмо се враћали у историју, већ да се такво зло више никада и нигде не понови. Свако ко је борац за истину је добродошао у Нови Сад. Не заборавимо да је то град страдалник, који је претрпео велике жртве од фашистичког режима у Другом светском рату”, рекао је Вучевић, а наводи се у саопштењу његовог кабинета.

Према оцени председника Матице српске професора др Драгана Станића, Грајфова књига смешта феномен Јасеновца у компаративни међународни контекст, веома је живописна и утемељена на многим аргументима.

Између осталих, промоцији књиге присуствовала је и Јелена Радојчић Бухач која је преживела логор Јасеновац Стара Градишка, и којој је 89 рођака нестало у Другом светском рату, додаје се у саопштењу.

Танјуг, РТВ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!