Свет

2015. ЋЕ БИТИ ГОДИНА ЕКОНОМСКОГ ХАОСА: Ово су прогнозе 11 светских стручњака!

Као што је већ виђено 2001. и 2008. године, сви финансијски балони једном пукну, а последице буду катастрофалне

Да ли ће 2015. бити година финансијских катастрофа, економског хаоса и почетка следеће светске депресије?
У протеклих неколико година, били смо сведоци раста финансијских балона.

Упркос предвиђањима да ти балони могу да пукну у било ком тренутку, они су само наставили да се шире. Међутим, као што је већ виђено 2001. и 2008. године, сви финансијски балони једном пукну, а последице буду катастрофалне.

Гласови упозорења су све јачи. Следи 11 предвиђања за економску катастрофу у 2015. години од стране најистакнутијих стручњака широм света:

#1 Бил Флекенштајн: „Они покушавају да подигну берзу и економију заједно са њом. То неће моћи тако. Догодиће се велика несрећа. Када људи схвате да је у питању једна велика шарада, долар ће потонути, берза ће потонути, а уз мало среће и обвезнице. Злато ће такође пропратити све то у истом периоду“.

#2 Џон Фикенек: „У САД, Шилеров циклично намештени однос цена и прихода (ЦАПЕ) за берзански индекс С&П 500 износи 27,2, што је негде око 64% више од историјског просека 16,6. Само три пута је био већи од тога од 1882. године, а то је било 1929., 2000. и 2007. године“.

#3 Амброз Еванс-Причард, један од најпоштованијих економских новинара на планети: „Еврозона ће се наћи у дефлацији до фебруара, када ће покушавати да запали своје дрво кресањем камења. Праве каматне стопе ће порасти. Дуг ће наставити да се повећава већом брзином од номиналне БДП вредности. Регион ће потонути још дубље у замку камата“.

#4 Џером Леви Центар за предвиђање, који је успешно предвидео пуцање другоразредног балона хипотека 2007. године: „Очигледно је да смер свих скорашњих вести о глобалној економији указује на кризу у 2015. години“.

#5 Пол Крејг Робертс: „Западна кула од карата (финансијски систем) би се могла срушити у било ком тренутку. Не постоје економске основе које подржавају цене акција, као што не постоје ни економске основе које подржавају јак долар…“

#6 Дејвид Тајс: „Имам онај исти осећај који сам имао 1998., 1999., али и 2005. и 2006. године. Ово ће лоше да се заврши, убеђен сам у то“.

#7 Лиз Капо МекКормик и Сузан Вокер: „Спремите се за катастрофалну годину за обвезнице САД. То је порука коју шаљу са Вол Стрита“.

#8 Пхоениx Цапитал Ресеарцх: „Све ће бити погођено. Већину „опоравка“ од претходних 5 година чинили су позајмљени долари. Сада када је амерички долар доспео ван вишегодишњег домета, може се очекивати све више „ризичних средстава“ (читати: пројеката или улагања финансираних позајмљеним доларима) која ће пући. Нафта је тек почетак.

Ако се ствари поштено захуктају, постоји могућност експлозије од 9 трилиона долара. Замислите да читаве економије Немачке и Јапана експлодирају и схватићете какав ће то утицај имати на финансијски систем“.

#9 Роб Кирби: „Овај пад цене сирове нафте ће само да изазове још једну кризу. Она ће бити повезана са дугом новца искоришћеног за финансирање производње нафте из шкриљаца у Северној Америци. Наводи се да тај дуг износи пола трилиона долара. Када обвезнице почну да падају, угрозиће се будућност финансијских институција које треба да отплате тај дуг. То ће вероватно бити сигнал за још једно квантитативно олакшавање (QЕ) Федералних резерви. Финансијска елита тражи изговор за ново штампање новца, а новац ће се узети са рачуна са уштеђевином и из пензионих фондова. То је оно што нас очекује у блиској будућности“

#10 Џон Инг: „Колапс из 2008. године је био само проба у односу на оно са чиме ће се свет овога пута суочити. Овај пут је власт много више задужена него што је то био приватни сектор.
Дакле, овог пута ће колапс бити много пута већи него 2008. године“.

#11 Џералд Селенте: „У питању је злоупотреба поверења која се још назива и Понци шема. Она ће ускоро разоткрити. Шта ће се десити? Уочићемо панику на Вол Стриту, али и широм света“.

Прича се о извесном циклусу од седам година који сваку пут пропрати финансијски колапс. Последња два већа колапса берзе су се догодила 2001. и 2008. године, а сада је 2015. година.

Да ли ће се циклус поновити?

Међутим, и даље постоје сумњивци, једнако као и 2000. и 2007. године, који су у потпуности убеђени да се неће догодити ништа.

 

Wебтрибуне

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!