Безбедност

Српски државни врх чува ко стигне

Истрага инцидента на Паради поноса, када су пребијени Андреј Вучић, Предраг Мали и двојица војних специјалаца из Кобри, отворила је дуго запостављено питање контроле војних служби безбедности и поштовање закона. То се најбоље види на примеру двојице челних људи власти, председнику Томи Николићу и премијеру Александру Вучићу.

Њих двојица су се ротирали, па тако Николића кога по закону треба да обезбеђује Војска Србије, у ствари чува полиција, док Вучића кога по закону треба да чува полиција, чува војска.

Преплитање надлежности војних и цивилних безбедњака дубоко је укорењено у пракси ових служби. Вучића, како је сам рекао, чувају Кобре због мањих трошкова и већег поверења у њих него у полицију. Са друге стране, Николића чувају припадници Управе за обезбеђење МУП Србије, а када иде по Србији или на викенде у Бајчетину, штите га припадници Противтерористичке јединице полиције.

Још један пример непоштовања закона војних безбедњака је бављење митингом Српске радикалне странке. Као што је заштитник грађана Саша Јанковић показао, то излази из оквира рада Војске Србије и представља директно уплитање војске у цивилни живот, што је строго забрањено. Наиме, пре сваког јавног скупа полиција прави такозвану безбедносну процену. Искусни оперативци на основу информација које добијају оцењују да ли и коме прети опасност током скупа.

Уколико је у питању већи скуп, формира се штаб у ком се налазе припадници МУП Србије, БИА, цивилних власти, али и Војно-безбедносне агенције, као официри за везу у случају потребе. Војска Србије нема никакву улогу и може да учествује само на позив цивилних власти.

И екстремизмом и екстремистичким организацијама баве се МУП Србије и БИА. У оквиру полиције постоји Служба за борбу против тероризма и екстремизма, чији је задатак да прати такве групе. Један од основних задатака БИА је такође бављење екстремистичким групама и у овој агенцији постоји посебна управа која се бави овим проблемом.

Кобре на геј паради

Према закону, војска односно Кобре чувају само начелника Генералштаба, министра одбране и председника Србије. По захтеву обезбеђују високе стране званичнике у посети Србији. Током прошлогодишње Параде поноса припадници батаљона Војне полиције специјалне намене Кобре, виђени су у пуној борбеној опреми, са дугим цевима како обезбеђују зграду Владе Србије. Они су ангажовани као испомоћ полицији, јер је била у питању једна од најобимнијих акција служби безбедности у историји.

 

Б. Ђокић – Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!