Култура

Лептири и лептирице који леде крв

ЗАР ми уопште имамо фантастику – био је најчешћи коментар који су слушали оснивачи Фестивала српског филма фантастике, који ће у октобру бити одржан јубиларни, 10. пут.

Јован Ристић и Драган Јовићевић, “новинари по вокацији, а директори Фестивала по опредељењу”, протеклих година доказали су “неверним Томама” да је фантастика жанр који је дубоко укорењен у српском филму. Своја запажања ставили су “црно на бело” у књизи “Изгубљени светови српског филма фантастике”, коју је објавио Филмски центар Србије.

Ова двојезична књига (српско-енглески превод) садржи историју фантастике у српском и југословенском филму. Аутори су елементе фантастике пронашли у чак 250 остварења, почев од немог филма “Фаун” Ернеста Бошњака (1924) до првог српског 3Д филма “Пети лептир” Милорада Милинковића (2014).

– Фантастика у српском филму има статус изузетка. Чини нам се да би морало да буде другачије, јер је српско митолошко наслеђе изузетно богато, и зато што вероватно наша једина интернационално прихваћена реч “вампир” потиче из миљеа фолклорног, натприродног, фантастичног – пише Јован Ристић.

Књига доноси детаљан преглед краткометражних, средњеметражних и играних филмова у свим жанровима фантастике (чиста, научна, хорорска и епска фантастика), као и стотинак фотографија који илуструју сцене из поменутих остварења.

Први дугометражни филм фантастике у историји југословенске и српске кинематографије био је “Чудотворни мач” (1950), Војислава Нановића. Филм је био екранизација две српске бајке, “Баш Челик” и “Златна јабука”, а у овај пројекат уложено је много новца, продукција је била готово холивудска.

ДАНИ ВЕЛИКОГ ТАЛАСА
СРПСКА фантастичка сцена, као и сцена “Новог српског филма”, извеле су, по мишљењу Јована Ристића, први вишеструки продор у јавност 2009. и 2010. године са четири играна филма – “Зона мртвих, “Живот и смрт порно банде”, “Едит и ја” и “Српски филм”. Први српски дугометражни филм са зомбијма “Зона мртвих” није имао већег успеха у домаћим биоскопима, али је имао одличну међународну дистрибуцију.

– Овај добродушни филм пун наиве имао је одличну гледаност, делимчно слабу глуму, а замерена му је упрошћеност поделе на добро и зло, што је промашен аргумент, јер је “Чудотворни мач” заправо бајка – оцењује Ристић.

Чувена сцена у пећини у којој демон добацује вештици – “Дај бабо главу!” – ушла је у историју популарне културе Србије и Југославије.

Мада је фантастика у светском филму током шездесетих година изнедрила дела изузетне вредности (“Одисеја у свемиру”, “Планета мајмуна”), Србија је у истом периоду произвела само један филм овог жанра – “Боксери иду у рај” (1967) Бранка Ћеловића.

По мишљењу Јована Ристића, први озбиљан играни филм фантастике био је “Мајстор и Маргарита” (1972), Александра Саше Петровића, по мотивима романа Булгакова. Прича о професору црне магије, а заправо ђаволу лично, постигла је велики успех и била апсолутни победник Пулског фестивала, а на Венецијанском фестивалу окитила се Сребрним лавом.

– Фантастика је бљеснула свом снагом у “Лептирици” (1973) Ђорђа Кадијевића. Филм је унео фолклорну страву и ужас у сваку југословенску кућу, изувши из ципела читаву генерацију гледалаца, и најмање једног пославши у гроб – сматра критичар Дејан Огњановић, чије речи преносе аутори поменуте књиге.

Седамдесете су на великом платну почеле и завршиле се са ђаволом, као главним јунаком. Вељко Булајић је 1979. снимио филм хорорске фантастике “Човјек кога треба убити”.

– Мада се филм није прославио у домаћим биоскопима остао је упамћен по високом буџету, изврсним специјалним ефектима и маскама, првој лезбијској сцени у југословенској кинематографији и фетишистичким сценама Пакла какве су ретко виђане и у светском филму – пише Ристић.

По његовим речима, домаћа кинематографија није довољно искористила потенцијале жанра фантастике, а богато митолошко наслеђе Србије није оставило битнији утицај на овдашње ствараоце.

– У најбољим данима Југославије Србија је производила само петнаестак филмова годишње. У пет филмски најбогатијих година (1967, 1968, 1984, 1985. и 1988.) фантастика се појавила само једном: у остварењу Слободана Шијана “Давитељ против давитеља” – напомиње Ристић.

Лептири и лептирице који леде крв

Рекордан број биоскопских филмова са елементима фантастике у време Југославије постављен је пред сам крај постојања заједничке државе – 1989. године, са четири наслова, међу којима су “Сабирни центар” и “Време чуда”. Један од највећих комерцијалних успеха у жанру фантастике тих година забележио је хит филм Срђана Драгојевића “Ми нисмо анђели” (1992).

Почетком новог миленијума стасава генарација младих аутора који ће направити значајна остварења у жанру фантастике, попут Младена Ђорђевића и његовог филма о зомбијима “Живи мртваци” или Стевана Филиповића и његовог дебитантског остварења “Шејтанов ратник”.

– Имао сам огромну одбојност према филмовима који су се тада приказивали у биоскопима. Нисам имао утисак да њихови творци истински воле филм. “Шејтан” је био побуна и порука: “Ето шта може да уради генерација која искрено воли филм” – објаснио је Филиповић.

ОДАНИ ЗЕЧЕВИЋ

ЈОВАН Ристић издваја Дејана Зечевића, као редитеља оданог жанру фантастике и аутора “ТТ синдрома” (2002), “жанровски најчистијег хорор филма до тада”.

– То је вероватно био најжешћи улазак у жанр. Ушли смо у то са безобразлуком, услед беспоштедне одлуке да направимо оно што волимо. Такву енергију имаш док си млад. Драго ми је што сам је искористио – објаснио је Дејан Зечевић.

Ана ПОПАДИЋ, Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!