Србија

Војска Србије добила је најмлађу генерацију потпоручника

Војска Србије добила је најмлађу генерацију потпоручника, а њихова промоција уприличена је данас на свечаности испред Дома Народне скупштине у центру Београда.

У прве официрске чинове ове године промовисано је 158 кадета и кадеткиња Војне академије и 29 из друге класе Медицинског факултета ВМА.

Свечаност је налетима авиона и хеликоптера војног ваздухопловства поздрав најмлађим колегама упутио пилот потпуковник Милован Ђорђевић.

Потом су најмлађи потпоручници ВС традиционалним бацањем шапке у ваздух с родитељима, родбином и пријатељима прославили добијање првог чина.

На свечаности је председник Србије Томислав Николић уручио традиционална војничка одличја, официрске сабље, најбољим кадетима војне академије у рангу.

Први у рангу је Лазар Стојнић, друга је Јелена Николић а трећа Емилија Пешић.

Начелник Генералштаба ВС Љубиша Диковић уручио је пиштоље с посветом најуспешнијим кадетима вида копнене војске и ратног ваздухопловства и против ваздухопловне обране, Стефану Радоњићу и Александру Стевановићу.

Министар одбране Зоран Ђорђевић доделио је парадне бодеже најбољим кадетима медицинског факултете ВМА, а то су Немања Јаћимовић, Јадранка Зарић и Јелена Катић.

Свечаност је увеличао и наступ уметничког ансамбла министарства одбране “Станислав Бинички” и репрезентативног оркестра Гарде, док су најмлађи потпоручници припредили свечани дефиле.

На свечаност су учествовали и војни авиони Супер галеб Г4 и Миг 29, као и хеликоптери Ми17 и Газела.

Свечаности присуствује председник Србије Томислав Николић. Он се обратио окупљеним грађанима и кадетима уз речи да је велики одзив младих који се пријављују за војску показатељ поверења, поштовања и угледа који Војска Србије има у Србији.

– Посао Војске Србије никада није био лак – рекао је председник Србије, затим је честитао младим официрима и рекао да их већ сутра очекује први дан као официра.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да Војска Србије (ВС) остаје снажан и одлучан гарант заштите националних интереса.

Он је истакао да ће очување и повећање угледа ВС бити једна од главних смерница укупних активности државе.

– Будућност не смемо чекати, без ваљане припреме за све могуће околности, па и за оне претеће по безбедност грађана. Зато Војска Србије остаје снажан и одлучан гарант заштите националних инетереса – рекао је Николић.

Он је нагласио да ће у условима комплексних безбедносних изазова данашњице ВС одржавати и унапређивати оперативне и фунцкионалне способности.

Према његовим речима, то је неопходно како би ВС била спремна да оружану силу којом располаже усмери на извршавање одређених мисија и задатака.

– Њени припадници супротставаљаће се свим врстама угрожавања безбедности и слободе наших грађана – нагласио је председник Србије.

Он је рекао да развој модернизације, опремање и наоружање ВС спадају у приоритетне активности које траже пуно мудрости и што објективнију перцепцију будућности како би биле квалитетно спроведене.

Николић је нагласио и да се ефикасна и професионална војска изграђује и кроз интероперабилност са другим армијама.

– Блиска сарадња наше земље са свим државама света пружа прилику официрама ВС да на високом професионалном нивоу одмере снагу и упореде увежбаност са колегама из многобројних земаља – рекао је председник Србије.

“Нашем комшилуку смета што постојимо”

Николић је додао да будућност не смемо чекати без ваљане припреме за све претеће околности по безбедност Србије.

– Свет се мења на горе. Некима није довољно оно што им је дао бог, па посежу за туђим. Том ватром се играју и на територији Србије, и хоће да отму наше. И нашем комшилуку смета што постојимо, и данас их позивамо да се договоримо. Не тражимо њихово, али наше нећемо дати – рекао је председник Србије.
Николић је додао да ће Србија помоћи Републици Српској да њени грађани живе боље.

– Нека догађања у свету имају претећи карактер и угрожавају опастанак људи на свету. Напади, мигрантска криза и ћуди природе које односе људске животе. Зато нам је потребна ефикасна и оспособљена војска – рекао је Николић.

Међу публиком је велики број људи, родитеља и родбине младих официра, као и омладине и деце која са рамена својих родитеља посматрају свечаност.

На свечаности ће најбољима у рангу бити уручене сабље, док ће најуспешнијим кадетима Копнене војске и Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране бити уручени пиштољи с посветом.

Најбољим кадетима Медицинског факултета ВМА биће додељени парадни бодежи. Поред свечаног дефилеа, програмом су предвиђени и налети ваздухоплова Војске Србије.

Због свечаности за саобраћај су затворени Трг Николе Пашића до Теразија, део Дечанске, од Теразијског тунела до Трга Николе Пашића, део Таковске, од угла са Косовском улицом до Булевара краља Александра.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!