Србија

Ужице: И даље без воде 10.000 грађана

ПУКЛА БРУКА…

Преко 10.000 грађана Бело гробље, Ибишево гувно, Чукаловина, Царина, Марин брег, Капетановина, Матовића брдо, Сарића осоје, део Крчагова, Луново село и висока зона Севојна, као и три школе и Општа болнице Ужице, који су већ три дана без воде, воду неће добити најмање још два дана. Према речима директора ЈКП „Водовод“, Душка Љујића, након завршених радова на цевоводу, који напаја високе зоне града, приликом пуштања воде у систем, око 23 сата, дошло је до пуцања на спојници, а након отклањања тог квара, јутрос око 5 часова поново је дошло до пуцања на другој спојници.

– Ради се реконструкција тог дела цевовода у Улици Милоша Божановића у дужини од 72м азбестбих цеви, којима је већ истекао рок, јер су до сада биле четири хаварије у том делу, не рачунајући ову ноћас, и то на различитим местима. Последња хаварија је била пре 15 дана. Прикупили смо сав потребан материјал и у петак најавили радове, које су требали да се заврше до недељу увече. Све до 23 сата није било проблема, почели смо да пунимо системе и радимо дезинфекцију, али је дошло до пуцања једне електрофузионе спојнице, која фактички служи за заваривање пластичних цеви, што је довело до процуривање воде у значајној количини. Поново смо затворили систем, да би заменили ту спојницу, али, због влажног времена, није било могуће електрофузионо заваривање, па смо је заменили са мулти-џоинт спојницом. У пола пет смо поново почели да пунимо систем. У 5.27 минута дошло је до пуцања друге електрофузионе спојнице, а има их укупно 7 на том делу где смо радили реконструкцију. Поново смо затворили систем, па је смо јутрос упутили камион да оде по нове мулти-џоинт спојнице. Надам се, ако време дозволи, да ћемо у току ноћи заменити те спојнице, потом извршити дезинфекцију, напунити систем и да ће грађани коначно добити воду у уторак вече и среду ујутру. Искрено се надам да неће бити нових проблема – рекао је Љујић и додао да у граду још има 45 км азбестних цеви, а да су ове године замењене у дужини од 2 км што је велика инвестиција.

zoran-militarov-i-nemanja-nesic

Никоме у „Водоводу“ није још јасно зашто је дошло до пуцања електрофузионих спојница, јер, како каже директор, и у Београдској улици су радили истом том технологијом и санирали квар без икаквог проблема, иако је за пола бара већи притисак, него у Улици у Милоша Божановића.

– Не знамо шта је довело до пуцања, али радимо на утврђивању да ли је то до спојница, цеви или у апарату којим смо варили – рекао је Љујић и додао да су звали стручњаке из „Јединства“, који директно заварају цев на цев, али да они због приступа каналу где се постављају цеви, нису у могућности да ураде тај посао том методом.
Због премора људи који су 36 сати радили на расподели цистерни, ЈКП „Водовод“ је тражио помоћ од општине Чајетина, која им је послала шест возача.

Што се тиче снабдевања болнице водом, директор ЈКП „Водовод“ је рекао да су мобилну цистерну тог предузећа, заједно са цистерном Ватрогасног батаљона, определили да снабдева резервоар болнице, тако да ових дана болница није имала проблема око снабдевања и да ће тако бити и наредних дана.

zoran-militarov

Иначе, досадашњи радови само на цевоводу у Милоша Божановића коштају ЈКП „Водовод“ најмање пола милиона динара.
– Цевовод који је рађен 1985. и 1986. године, није легализован, а многи су у међувремену на њему изградили позиде, гараже, па чак и кућу. Дужина тог цевовода који напаја високе зоне града је око 7,5 км и још нисмо размишљали о његовом комплетној замени, јер све ово што сам набројао представља проблем. Уколико се буде радио нови цевовод, вероватно ће бити трасиран другом трасом, а то је велика инвестиција – рекао је Љујић и додао да и даље постоји могућност пуцања цеви на неком другом месту, јер азбестне цеви не трпе никакво померање тла.

Зоран Милитаров, члан Градског штаба за ванредне ситуације, рекао је да досадашњих седам цистерни које су рапосређене по деловима града, подмирују потребе грађана, а да ће у случају погоршања ситуације бити спремни за додатно обезбеђивање цистарне, које се тренутно дезинфекују.

Немања Нешић, заменик градоначелника, извинио се грађанима због ситуације са водом, и то тек пошто су новинари питали да ли ће се ико од градске власти извинити грађанима због такве ситуације.

Ужичка недеља

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!