ЕвроАзија

Порошенко ратовао у Донбасу парама ММФ-а

Председник Украјине Петро Порошенко је на ивици потпуног губитка власти.

Скандал са компромитујућом информацијом, коју је објавио одбегли украјински олигарх Александар Онишћенко, може довести до политичког колапса у Кијеву.

Документи које је објавио Онишћенко, указују на лични финансијски интерес Петра Порошенка да спроводи казнене операције Оружаних снага Украјине у Донбасу. Они указују да су војне уговоре добијале компаније у власништву председника Украјине. Другим речима, Кијев је трошио новац од ММФ на рат против сопственог народа, да би се на крају, тај новац обрео на рачунима предузећа која припадају председнику землје.

Овај скандал, као и дубоке промене у светском поретку које се догађају после победе Доналда Трампа на америчким изборима, довели су украјинску елите у веома нервозно стање. С обзиром да су претходни власници Кијева – глобалисти и нео-либерали – изгубили контролу над ситуацијом и одлазе из светске арене, ка Вашингтону је кренула велика делегација украјинских политичара.

Нјихов главни задатак – да придобију подршку Сједињених држава са цилјем наставка систематске политике плјачке Украјине.

Понашање украјинске елите указује на то да је судбина Порошенка запечаћена, а његов одлазак – ствар која ће се десити у следећих неколико неделја.

Неколико украјинских кланова је отишло у Вашингтон како би промовисали свог председничког кандидата. Међу њима је окружење Јулије Тимошенко, посланик Врховне Раде Олег Лашко, украјински олигарх Ринат Ахметов, па чак и бивши председник Грузије Михаил Сакашвили.

Али им је свима заједничко једно: представници нове администрације одбијају да преговарају са њима, док чланови Обаминог тима комуницирају са њима, али нису у стању да усвоје ниједно решење, јер до краја мандата актуелног америчког председника остало је нешто више од 40 дана.

Вестионлине

фото:АФП

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Зависи како се презентује информација, на овака начин кривица је на Порошенка, али ако кажемо да је ММФ финансирао рат у Донбасу то је сасвим другачија прича, са тешком оптужбом на рачун Запада .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!