Европа

ЕВРОЗОНА: Домаћинства се све више задужују

Франкфурт — Домаћинства у еврозони су у јануару повећала задуживање, док је апетит предузећа за кредитима остао стабилан.

Кредитирање приватног сектора у еврозони је у јануару порасло на годишњем нивоу за 2,2 одсто, после сличне стопе раста из децембра, показују објављени подаци Европске централне банке, преноси агенција Франс прес.

Међутим, када се извесне финансијске трансакције искључе из ових података, то повећање је износило 2,4 одсто.

Истовремено, задуживање домаћинстава је, према прилагођеним подацима, порасло у јануару за 2,2 одсто, што је за 0,2 процентна поена више него у децембру, док се раст кредитирања предузећа задржао на стабилних 2,3 одсто.

“Такви подаци представљају мноштво добрих вести за ЕЦБ, и доказ су тога да монетарна политика те институције пружа подршку расту еврозоне”, изјавио је економиста истраживачке компаније “Маркит”, Хауард Арчер.

ЕЦБ је спустила каматне стопе на рекордно низак ниво, понудила је банкама јефтине кредите за позајмљивање предузећима и домаћинствима, а такође је покренула месечни програм откупа корпоративних и државних обвезница у вредности од више десетина милијарди евра.

Циљ таквих потеза је да се стимулише економски раст у еврозони, и да се инфлација погура ка циљу ЕЦБ од нешто испод 2,0 одсто.

Инфлација у еврозони је у јануару порасла на 1,8 одсто, после раста од 0,5 процентних поена на 1,1 одсто у децембру.

танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!