Буди се ривал ТПП-а, Исток хоће свој трговински савез

Кобе — Преговарачи из 16 азијских земаља састају се ове недеље у јапанском лучком граду Кобе како би разговарали о регионалном трговинском пакту.

Тај споразум се доживљава као ривал споразуму о Транспацифичком партнерству (ТПП) који је недавно одбацио амерички председник Доналд Трамп.

Кина није део ТПП-а, али игра водећу улогу у споразуму Регионално свеобухватно економско партнерство (РЦЕП) о коме ће се од данас до петка водити преговори, преноси агенција АП.

Међу земљама преговарачима о РЦЕП су и неке од најсиромашнијих азијских земаља, као што су Лаос и Мјанмар, али и неке од најбогатијих из тог региона. Међутим, постизање консензуса око царина, трговине услугама и рестрикција на инвестиције у кључним индустријским гранама, показало се тешким од отпочињања преговора 2013. године.

Осим Јапана и Кине, чланице РЦЕП-а су Аустралија, Брунеј, Камбоџа, Индија, Индонезија, Јужна Кореја, Лаос, Малезија, Мјанмар, Нови Зеланд, Филипини, Сингапур, Тајланд и Вијетнам.

Након што је преузео председнички мандат, Трамп се повукао из ТПП-а, који сада обухвата 11 земаља од Чилеа до Новог Зеланда, подсећа АП, наводећи да САД нису део иницијативе РЦЕП.

Јапански премијер Шинзо Абе и други лидери из земаља чланица ТПП-а надају се да ће убедити Трампа да одустане од одбацивања трговинског пакта, који је био у самом центру економске политике претходне администрације САД за азијски регион.

Танјуг

Актуелно

Северна Кореја располаже ракетом којом може гађати и Вашингтон

AМЕРИКАНЦИ хистерично траже да Северној Кореји буде одузето право гласа у Уједињеним нацијама и да …

КИМ ЏОНГ УН: Коначно смо постали нуклеарна сила, али ћемо бити одговорна нуклеарна сила

СЕВЕРНОКОРЕЈСКИ лидер Ким Џонг-Ун саопштио је, након лансирања новог типа интерконтиненталне балистичке ракете „хвасонг-15”, да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons