четвртак , септембар 21 2017

Буди се ривал ТПП-а, Исток хоће свој трговински савез

Кобе — Преговарачи из 16 азијских земаља састају се ове недеље у јапанском лучком граду Кобе како би разговарали о регионалном трговинском пакту.

Тај споразум се доживљава као ривал споразуму о Транспацифичком партнерству (ТПП) који је недавно одбацио амерички председник Доналд Трамп.

Кина није део ТПП-а, али игра водећу улогу у споразуму Регионално свеобухватно економско партнерство (РЦЕП) о коме ће се од данас до петка водити преговори, преноси агенција АП.

Међу земљама преговарачима о РЦЕП су и неке од најсиромашнијих азијских земаља, као што су Лаос и Мјанмар, али и неке од најбогатијих из тог региона. Међутим, постизање консензуса око царина, трговине услугама и рестрикција на инвестиције у кључним индустријским гранама, показало се тешким од отпочињања преговора 2013. године.

Осим Јапана и Кине, чланице РЦЕП-а су Аустралија, Брунеј, Камбоџа, Индија, Индонезија, Јужна Кореја, Лаос, Малезија, Мјанмар, Нови Зеланд, Филипини, Сингапур, Тајланд и Вијетнам.

Након што је преузео председнички мандат, Трамп се повукао из ТПП-а, који сада обухвата 11 земаља од Чилеа до Новог Зеланда, подсећа АП, наводећи да САД нису део иницијативе РЦЕП.

Јапански премијер Шинзо Абе и други лидери из земаља чланица ТПП-а надају се да ће убедити Трампа да одустане од одбацивања трговинског пакта, који је био у самом центру економске политике претходне администрације САД за азијски регион.

Танјуг

Актуелно

НЕК ЈЕ СА СРЕЋОМ! Родио се син, мали ракеташ! (видео)

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун добио је треће дете, јавила је агенција АФП, позивајући …

Ракетна узбуна у Јапану (видео)

Погледајте како је изгледа ракетна узбуна у Јапану пошто је Северна Кореја испалила балистичку ракету …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons