Наука и Технологија

Математичар тврди: Путовање кроз време је могуће

Бен Типет, математичар и физичар са Универзитета у Британској Колумбији, створио је нови модел према којем је путовање кроз време математематички могуће.

– Људи виде путовање кроз време искључиво као део научне фантастике. Мислимо да то није могуће јер нико до сада то није учинио. Али, то са математичке тачке гледишта јесте могуће – каже научник.

Типет у најновијој студији наводи да не би требало вршити класичну поделу простора у три димензије, са временом као засебном димензијом. Уместо тога, све четири димензије требало би замислити симултано, у јединственом просторно-временском континууму, преноси Даилy Маил.

Научник објашњава да закривљеност система простор-време узрокују закривљене орбите планета. Да просторно-временски континуум није закривљен, планете би се кретале праволинијски.

У близини масивне звезде, простор и време се закривљују, узрокујући кривљење праволинијских путања оближњих планета, које прате закривљење око звезде.

– Постоје докази за то да, што се више приближавате црној рупи, време тече све спорије. Мој модел машине за путовање кроз време заснован је управо на закривљеном систему простор-време, односно кружном току времена којим би путници путовали уместо праволинијског. Кружење нас враћа назад кроз време – каже Типет.

Научник свој модел описује као ТАРДИС (Траверсабле Ацаусал Ретрограде Домаин ин Спаце-тиме), и истиче да је могуће путовати назад кроз време захваљујући брзинама већим од брзине светлости.

Ипак, упркос томе што је постојање оваквог модела математички могуће, Типет истиче да је питање да ли ће човечанство икада моћи да сагради машину засновану на њему.

Морали бисмо да располажемо егзотичним врстама материја, које би могле да искриве простор и време на те “немогуће” начине – закључио је.

Вестионлине, б92.нет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!