fbpx

Математичар тврди: Путовање кроз време је могуће

0
(0)

Бен Типет, математичар и физичар са Универзитета у Британској Колумбији, створио је нови модел према којем је путовање кроз време математематички могуће.

– Људи виде путовање кроз време искључиво као део научне фантастике. Мислимо да то није могуће јер нико до сада то није учинио. Али, то са математичке тачке гледишта јесте могуће – каже научник.

Типет у најновијој студији наводи да не би требало вршити класичну поделу простора у три димензије, са временом као засебном димензијом. Уместо тога, све четири димензије требало би замислити симултано, у јединственом просторно-временском континууму, преноси Даилy Маил.

Научник објашњава да закривљеност система простор-време узрокују закривљене орбите планета. Да просторно-временски континуум није закривљен, планете би се кретале праволинијски.

У близини масивне звезде, простор и време се закривљују, узрокујући кривљење праволинијских путања оближњих планета, које прате закривљење око звезде.

– Постоје докази за то да, што се више приближавате црној рупи, време тече све спорије. Мој модел машине за путовање кроз време заснован је управо на закривљеном систему простор-време, односно кружном току времена којим би путници путовали уместо праволинијског. Кружење нас враћа назад кроз време – каже Типет.

Научник свој модел описује као ТАРДИС (Траверсабле Ацаусал Ретрограде Домаин ин Спаце-тиме), и истиче да је могуће путовати назад кроз време захваљујући брзинама већим од брзине светлости.

Ипак, упркос томе што је постојање оваквог модела математички могуће, Типет истиче да је питање да ли ће човечанство икада моћи да сагради машину засновану на њему.

Морали бисмо да располажемо егзотичним врстама материја, које би могле да искриве простор и време на те „немогуће“ начине – закључио је.

Вестионлине, б92.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сутра снег, олујни ветрови 100 на сат и ледене кише!

0 (0) Време у Србији коначно ће се поклопити са календаром, па ће нам уз …

Ево доказа да се вријеме итекако може креирати људском руком! (видео)

0 (0) За вријеме недавних поплава, регија се расписала о америчком постројењу ХААРП који може …

Један коментар

  1. U matematici je sve moguće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *