Насловна / Србија / Враћамо сат уназад: Дуже спавамо
Враћамо сат уназад: Дуже спавамо 1

Враћамо сат уназад: Дуже спавамо

У недељу прелазимо са летњег на зимско рачунање времена. У ноћи између суботе и недеље померамо казаљке сата са 03.00 на 02.00 и на тај начин добијамо сат сна више.

Иако то радимо два пута годишње, лети (сат времена унапред) и зими (сат времена уназад), ова промена је, како тврде стручњаци, стрес за наш организам. Сваког пута када померимо време то на нас оставља психо-физичке последице. Веома је могуће да ћете првог дана радне недеље после померања времена осећати поспаност, умор, стрес, а старије особе и срчане проблеме.

Ипак, зимско рачунање времена, као право, астрономско рачунање, нема толико негативних утицаја колико има пролећно померање сата. Докторка опште медицине Невенка Димитријевић каже да зимско померање времена прија већини људи.

– Зимско померање времена и није толико лоше, напротив, оно углавном прија свима. Због климатских промена и температура у становима људи се ујутру теже буде, тако да ће сат времена продуженог спавања добро доћи – каже она и објашњава да сада имамо навику да устајемо раније, али је проблем код пролећног померања.

Животињама сат времена много значи

Стручњаци тврде да померање времена неповољно утиче на животиње. Краве тада дају мање млека, сат времена више или мање ремети њихов биоритам. Пси су веома програмирани на време. Ваш пас ће се вероватно пробудити сат времена раније да иде напоље да обави нужду, оброци му неће бити сервирани у исто време, шетња се помера… Све ово може да доведе до стреса и нервозе код неких паса. Због овога стручњаци саветују да се, бар што се животиња тиче, померање сата остави по страни.

– Када се прелази на летње рачунање времена, то је стрес за организам и потребно је и до месец дана да се организам врати у нормалу. Ипак, све зависи од тога како људи функционишу. Много је теже онима који раде од пет или шест сати ујутру него онима чије обавезе почињу у каснијим јутарњим или поподневним часовима. Људи који почињу са радом касније имају више времена да се адаптирају на промену – истиче она.

Добра страна померања сата за један сат уназад јесте што смањује опасност од срчаног удара у односу на летњу промену када је супротно.

Страна истраживања показују да је првих дана након померања сата повећан број саобраћајних несрећа и самоубистава. Светски научници тврде да је довољан један дан да се биоритам врати у нормалу, без обзира на то да ли се сат помера унапред или уназад, али да је то индивидуално од особе до особе. Додатне проблеме може створити узимање алкохола или кофеина пре спавања.

У Србији је летње рачунање времена уведено 27. марта 1983. године.

Вестионлине, Ало.рс

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Велика група европосланика тражи укидање летњег рачунања времена 11

Велика група европосланика тражи укидање летњег рачунања времена

ПОСЛАНИЦИ Европског парламента, позивајући се на све више доказа о негативном утицају померања сата два …

Тешка ситуација у селима око Ивањице и Нове Вароши , 1500 домаћинстава без струје 12

Тешка ситуација у селима око Ивањице и Нове Вароши , 1500 домаћинстава без струје

ИВАЊИЦА – Око 900 домаћинстава у општини Ивањица и данас је без струје, рекао је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *