Србија

Пожар на Сувобору и Маљену: Ванредна ситуација у три села

На ваљевским планинама, Сувобору и Маљену гори педесетак хектара ниског растиња и листопадног дрвећа. Терен је неприступачан и тешко доступан ватрогасцима. За сада нису угрожена околна села.

Општински штаб за ванредне ситуације у Мионици прогласио је јутрос ванредну ситуацију у селима Планиница, Горњи Лајковац и Брежђе због шумског пожара на обронцима Сувобора и Маљена, изјавио је начелник Окружног штаба Милан Михаиловић.

Он је казао да је “протекле ноћи ситуација била боља, иако није било посебних активности како би се сачували људи у тешким условима, али да је од јутрос ‘пожар нападнут’ у циљу да се локализује”.

– Ако то не успемо, онда ће његово гашење трајати више дана – казао је Михаиловић.

Он је рекао да је монтиран резервоар из кога ће се хеликоптер МУП-а Србије, чија се помоћ данас очекује, снабдевати водом.

– Тај резервоар пуни се водом из реке Паклешнице и околних потока, где су у зајажене вирове потопљене пумпе које у њега избацују воду, па ће хеликоптер моћи да лебдећи у ваздуху натанкује и до једне тоне воде – рекао је Михаиловић.

Додао је да ће се на сличан начин снабдевати и ватрогасне и остале цистерне, као и са сличног резервоара на Богдановића брду, на путу Мионица-Дивчибаре, односно Ваљево-Рајковић-Дивчибаре, како не би морале да иду по воду у Ваљево и Мионицу.

– У гашење шумског пожара на Сувобору и Маљену, уз постојеће екипе МУП-а и Шумске управе ‘Борања’ – укључене су нове посаде са возилима- казао је Михаиловић.

– Данас је ‘Дан Д’ у настојањима да се ватрена стихуја локализује и спречи њено ширење ка четинарском комплексу ‘Маљен 1’ и Дивчибарама, односно кућама у најугроженијим селима у којима је на снази ванредна ситуација – рекао је Михаиловић.

Пожар је избио у понедељак по подне, а јуче се на неприступачном терену разбуктао ношен ветром.

Вестионлине, ртс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!