Пожар на Сувобору и Маљену: Ванредна ситуација у три села

0
(0)

На ваљевским планинама, Сувобору и Маљену гори педесетак хектара ниског растиња и листопадног дрвећа. Терен је неприступачан и тешко доступан ватрогасцима. За сада нису угрожена околна села.

Општински штаб за ванредне ситуације у Мионици прогласио је јутрос ванредну ситуацију у селима Планиница, Горњи Лајковац и Брежђе због шумског пожара на обронцима Сувобора и Маљена, изјавио је начелник Окружног штаба Милан Михаиловић.

Он је казао да је „протекле ноћи ситуација била боља, иако није било посебних активности како би се сачували људи у тешким условима, али да је од јутрос ‘пожар нападнут’ у циљу да се локализује“.

– Ако то не успемо, онда ће његово гашење трајати више дана – казао је Михаиловић.

Он је рекао да је монтиран резервоар из кога ће се хеликоптер МУП-а Србије, чија се помоћ данас очекује, снабдевати водом.

– Тај резервоар пуни се водом из реке Паклешнице и околних потока, где су у зајажене вирове потопљене пумпе које у њега избацују воду, па ће хеликоптер моћи да лебдећи у ваздуху натанкује и до једне тоне воде – рекао је Михаиловић.

Додао је да ће се на сличан начин снабдевати и ватрогасне и остале цистерне, као и са сличног резервоара на Богдановића брду, на путу Мионица-Дивчибаре, односно Ваљево-Рајковић-Дивчибаре, како не би морале да иду по воду у Ваљево и Мионицу.

– У гашење шумског пожара на Сувобору и Маљену, уз постојеће екипе МУП-а и Шумске управе ‘Борања’ – укључене су нове посаде са возилима- казао је Михаиловић.

– Данас је ‘Дан Д’ у настојањима да се ватрена стихуја локализује и спречи њено ширење ка четинарском комплексу ‘Маљен 1’ и Дивчибарама, односно кућама у најугроженијим селима у којима је на снази ванредна ситуација – рекао је Михаиловић.

Пожар је избио у понедељак по подне, а јуче се на неприступачном терену разбуктао ношен ветром.

Вестионлине, ртс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пожар захватио атаре три села код Неготина и површину од 550 хектара

0 (0) ЕГОТИН – Неготински и јабуковачки ватрогасци сатима на Појана Лунгу гасе пожар који …

Стотине „Масератија“ и „Фиата“ из Крагујевца у пламену (видео)

0 (0) САВОНА – На стотине аутомобила компаније „Масерати“ изгорело је у пожару у италијанској …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *