Друштво

Синдикат „Слога“: Огорчени смо резултатима инспекције рада у турској фабрици „Кајзен“

Синдикат Слога саопштио је да су “огорчени” резултатима инспекције рада која је извршена у турској фабрици текстила “Кајзен” у Смедереву.

У саопштењу се наводи да су од својих представника у “Кајзену” сазнали да су инспектори “од свих неправилности на које су радници указивали”, констатовали да једино особа која врши хигијену тоалета у фабрици није стручно обучена за тај посао и да нема адекватну опрему за рад.

Додали су и да је “Кајзену” наложено да хитно отклони те недостатке, уз, како наводе, “минималну новчану и верујемо договорену казну”.

“Слога” је саопштила да ће у знак протеста “турском послодавцу обезбедити малу донацију средстава за хигијену, а вредним инспекторима Министарства рада баклаве, бозу и друге турске слатке ђаконије”, као и да ће сличан “поклон” уручити и министру рада Зорану Ђорђевићу.

Датум те акције ће бити накнадно објављен, а саопштили су да у овом протесту очекују подршку других синдиката, удружења грађана и појединаца.

Раднице турске фабрике текстила “Кајзен” у Смедереву обуставиле су 11. маја производњу зато што им није, како су навеле, исплаћена зарада и накнада за прековремени рад за шест месеци.

Око 300 радница има уговоре на одређено време, плате су око 25 хиљада динара, ради се дневно и по 12 сати, често и суботом и недељом, а послодавац је забранио синдикат.

Текстилна фирма “Кајзен”, као део турске компаније “Кардем”, у Смедереву је покренула производњу пре две године и тада је најављено да ће већ за годину дана имати око 800 запослених.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Овог такозваног министра више тангира восак на коси , него ситуација у фирмама које запошљавају српско робље…. Инспекције радне ће неком Србину за глупост затворити фирму, али Јуру, Кајзен и сличне, никада, чудни су то дилови….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!