fbpx

И просветари траже да им се омогући куповина јефтиних станова исто као и припадницима снага безбедности

0
(0)

Форум средњих стручних школа Београда (ФССШБ) тражи да се запосленима у просвети омогући куповина станова по повољним условима, као што ће ту прилику имати припадници војске, полиције, запослени у Безбедносно – информативној агенцији и Управи за извршење кривичних санкција. Иницијатива је упућена Министарству просвете, које се синдикату засад само захвалило на предлогу.

Председник ФССШБ Милорад Антић каже за Данас да је идеја потекла од чланова тог синдиката, који сматрају да и они треба да имају право да конкуришу за куповину станова по повољним условима.
– Образовање је стуб сваког друштва, а полицајци и војници су потекли из наших учионица. Запослени у просвети су незадовољни својим материјалним положајем, многи немају решено стамбено питање и са таквим статусом одлазе у пензију. Због тога смо тражили да министар просвете нашу иницијативу изнесе пред Владу Србије и да се наш захтев уврсти у леx специалис за изградњу станова. Без квалитетног образовања и задовољног наставника нема ни напретка у друштву – каже Антић.

У допису који је Форум упутио Министарству просвете наведено је да су просветни радници „неспорно препуштени сами себи, сналазе се на разне начине, подижу кредите код пословних банака које им нуде високе камате, док држава за то време ћути и решава проблеме запосленима у другим делатностима. Кажу и да им је драго што држава обезбеђује станове војсци, полицији и органима безбедности, али истовремено питају – где смо ми?

Антић најављује да ће се, ако Влада одбије овај предлог, обратити скупштинском Одбору за образовање и посланичким групама у парламенту, а планирано је и покретање петиције коју ће просветни радници упутити Скупштини Србије.

Захтев да и други запослени у јавном сектору имају шансу да дођу до јефтинијих станова раније је изнео и Савез самосталних синдиката Србије. Из Владе је одговорено да ће, ако прва фаза са јефтиним становима за безбедњаке буде успешна, пројекат бити проширен за све који су за то заинтересовани.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Штрајк просветних радника на почетку школске године

0 (0) Унија синдиката просветних радника Србије ступиће у штрајк на почетку нове школске године, …

Зачетак идеолошке цензуре или зашто је важан случај Ћирјаковић

4.2 (5) Испод оптужби за наводно „прогањање” и „непримерене речи” поново се на перфидан начин …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *