fbpx

Синдикат „Слога“: Огорчени смо резултатима инспекције рада у турској фабрици „Кајзен“

0
(0)

Синдикат Слога саопштио је да су „огорчени“ резултатима инспекције рада која је извршена у турској фабрици текстила „Кајзен“ у Смедереву.

У саопштењу се наводи да су од својих представника у „Кајзену“ сазнали да су инспектори „од свих неправилности на које су радници указивали“, констатовали да једино особа која врши хигијену тоалета у фабрици није стручно обучена за тај посао и да нема адекватну опрему за рад.

Додали су и да је „Кајзену“ наложено да хитно отклони те недостатке, уз, како наводе, „минималну новчану и верујемо договорену казну“.

„Слога“ је саопштила да ће у знак протеста „турском послодавцу обезбедити малу донацију средстава за хигијену, а вредним инспекторима Министарства рада баклаве, бозу и друге турске слатке ђаконије“, као и да ће сличан „поклон“ уручити и министру рада Зорану Ђорђевићу.

Датум те акције ће бити накнадно објављен, а саопштили су да у овом протесту очекују подршку других синдиката, удружења грађана и појединаца.

Раднице турске фабрике текстила „Кајзен“ у Смедереву обуставиле су 11. маја производњу зато што им није, како су навеле, исплаћена зарада и накнада за прековремени рад за шест месеци.

Око 300 радница има уговоре на одређено време, плате су око 25 хиљада динара, ради се дневно и по 12 сати, често и суботом и недељом, а послодавац је забранио синдикат.

Текстилна фирма „Кајзен“, као део турске компаније „Кардем“, у Смедереву је покренула производњу пре две године и тада је најављено да ће већ за годину дана имати око 800 запослених.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Радницима фабрике „Застава камиони“ једнократна помоћ уместо неисплаћених зарада

2 (2) Бившим радницима фабрике у стечају „Застава камиони“, који на име неисплаћених зарада од …

ЕКОНОМСКИ КРАХ ЕУ? Луфтханза отпушта 22.000, Рено 15.000 и Бритиш ервејз 12.000 радника

5 (2) Од око 397.000 људи, колико их је због последица пандемије коронавируса у априлу …

Један коментар

  1. Овог такозваног министра више тангира восак на коси , него ситуација у фирмама које запошљавају српско робље…. Инспекције радне ће неком Србину за глупост затворити фирму, али Јуру, Кајзен и сличне, никада, чудни су то дилови….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *