Економија

Откупна цена прокупачких вишања само 25 динара

Прокупље – По цени од 25 динара за килограм, где берачи узимају од 15 до 20, многи вишњари на територији прокупачке општине остаће неoбрани јер власници не да неће моћи да извуку уложени новац, већ ће већина бити на губитку. Тиме ће бити и угрожена егзистенција читавих породица јер се 70 одсто становништва издржава од пољопривреде, а засади вишања су најзаступљенија култура.

Процена је да на територији прокупачке општине има око 2.000 хектара под вишњом. Иако је почетна цена откупа била 40 динара, већ следећег дана је смањена на 35, након тога на 30, а већ седам дана цена је 25 динара за килограм. Додатни проблем за произвођаче је и што нема свакодневног откупа, па и када га има произвођачи су условљени одређеном килажом коју могу предати те је, како кажу, све изгубило смисла због чега ће многи почети да крче своје засаде и оријентисати се ка узгоју других, исплативијих култура.

– Занимљиво је да су берачи у почетку тражили 15, онда са смањењем откупне цене нико није хтео да бере за мање од 20, а сада су ипак мало попустили и беру за 16–18 динара. Нешто мање од 10 динара, који нама остају по килограму, не могу да подмире ни најосновније трошкове – каже пољопривредник Саша Станковић из Старе Божурне.

Он додаје да ће након ове бербе многи повадити своје засаде јер су улагања током године приликом обраде и хемијске заштите биљака велика, а производи се откупљују по „багателној” цени. Сматра да ће и ове као и током већине претходних година највећу корист од пољопривредника имати откупљивачи, али и надничари који за десетак дана рада узму више пара него произвођачи за годину дана рада.

Подсећа да су многи засади десетковани ранијих година због болести жилогриз и да оно што су успели да спасу, сада ће силом прилика морати да поваде. Затечени ниском откупном ценом која је, по њиховом мишљењу, испод сваког минимума, траљавим и нередовним откупом, воћари у Топлици кажу да су се лакше изборили с болешћу жилогриз, за коју још увек нема лека, него с монополистима који по срамној цени откупљују вишњу. Пољопривредници су незадовољни и реакцијом државе која никако да утврди заштитну цену пре почетка бербе, испод које откупљивачи и накупци не могу да уцењују произвођаче. Тако највећу зараду за проливени зној вишњара имају откупљивачи и хладњачари јер за неколико година они зараде више пара него сељаци за цео живот.

– Цео топлички крај је познат по вишњи и шљиви, али ће се оваквом небригом и неодговорним откупом из године у годину пољопривредници преоријентисати на друге културе где такође нећемо имати велику зараду, али ће бар имати мању штету. Због ниске цене, скоро да нема села у Топлици где бар неколико домаћина озбиљно не размишља да трајно уништи засаде под облачинском вишњом иако им је требало више година зноја и труда да се ти вишњари негују до прве бербе – тврди Станковић.

Откупљивачи се слажу да је откупна цена јако лоша и да су произвођачи оправдано незадовољни, али да је ове године квалитет вишње знатно лошији, као и да цена зависи од тржишта. У сенци незадовољства ратара и за разлику од неких општина, попут Мерошине, које су одустале од организације манифестација посвећених берби вишања, прокупачка општина ће и ове године организовати Дане вишње и Топлички сабор вишњара, који ће се одржати од 6. до 8. јула у Прокупљу и Великој Плани. И док је, како кажу произвођачи, ова манифестација, првобитно осмишљена да промовише значај производње вишње, привуче инвеститоре и хладњачаре, али и да скрене пажњу на узгој и бренд ове културе у топличком крају, изгубила на значају па је бесмислена и њена организација, у локалној самоуправи која је главни спонзор и покровитељ манифестације кажу да је важно да се без обзира на околности она ипак организује и тиме настави традиција.

Дани вишње ће почети 6. јула отварањем изложбе пољопривредних машина и опреме у дворишту Средње пољопривредне школе „Радош Јовановић Сеља” у Прокупљу.

– Након изложбе пољопривредне механизације, планирано је свечано отварање у једном прокупачком ресторану где ће бити одржана и стручна предавања из области производње вишње. Ове године пољопривредни произвођачи ће имати прилику да се упознају с новинама у селекцији облачинске вишње и савременим решењима за бербу коштичавог воћа, као и о заштити биљака и човека у пољопривредној производњи. Предавачи су еминентни стручњаци из ових области: др Драган Николић, др Мирослав Ивановић и професор Радомир Мрваљевић – каже заменик председника општине Прокупље и председник Организационог одбора Мирољуб Пауновић.

Саставни део ове манифестације је Сајам производа од вишње, меда и етно-производа, а биће организован избор најбољих произвођача вишања, најуређенијег дворишта, као и избор Мис вишње. У музичком делу манифестације наступиће певач Чеда Марковић уз оркестар Дома културе Прокупље.

Аутор: Љубиша Митић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!