Произвођачи купина: Блокираћемо путеве у Србији

4.6
(5)

Иако су купине у Ваљеву откупљиване по цени од 80 до 100 динара од јутрос се цена пала на 35 динара па сумњамо да је на делу удружени картел извозника и хладњачара. Дали смо држави рок од седам дана, а онда идемо на блокаду путева, изјавио је за „Вести“ Добривоје Радовић, председник Асоцијације произвођача малина и купина.

Он је рекао да је Асоцијација позвала све произвођаче да обуставе брање купина у наредних седам дана и позвао власт да испуни два услова.

– Први услов је да држава провери колико су и да ли су власници хладњача платили екстрадобит за профит који су остварили лане и други услов је да доведу иностране купце са цистернама који ће купити купине – каже Радовић.

– Цена купине је преко ноћи пала, јер је удружени картел извозника и хладњачара одлучио да опљачка сељаке. Како може кило купина да кошта 35 динара, кад само берача по килограму плаћамо толико – пита се Радовић.

Према његовим речима купине су прошле године откупљиване по цени од 35 до 40 динара по килограму, а извезене су и продате по 180 до 250 динара.

– стално нам причају о тржишту и тржишним ценама. То постоји у случају парадајза, који је са 80 динара поскупео прво на 150, па онда и на 250 динара. У случају купина нема тржишта него само договори извозника – каже Радовић.

Н. С. Прерадовић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Жетва сунцокрета за десетак дана, још се не зна откупна цена

5 (2) Жетва сунцокрета започеће за десетак дана, а произвођачи ће род предавати откупљивачима на …

Произвођачи: Откупљивачи купину узму за 30, а извозе за 140 динара

5 (3) Председник Асоцијације произвођача малина и купина Србије Добривоје Радовић рекао је да су …

Један коментар

  1. Малинари греше у вези са штрајком глађу. Власт се и не осврне на то. Власти се фућка за народ. А малинари нека размисле шта то значи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *