Произвођачи купина: Блокираћемо путеве у Србији

Произвођачи купина: Блокираћемо путеве у Србији

4.6
(5)

Иако су купине у Ваљеву откупљиване по цени од 80 до 100 динара од јутрос се цена пала на 35 динара па сумњамо да је на делу удружени картел извозника и хладњачара. Дали смо држави рок од седам дана, а онда идемо на блокаду путева, изјавио је за „Вести“ Добривоје Радовић, председник Асоцијације произвођача малина и купина.

Он је рекао да је Асоцијација позвала све произвођаче да обуставе брање купина у наредних седам дана и позвао власт да испуни два услова.

– Први услов је да држава провери колико су и да ли су власници хладњача платили екстрадобит за профит који су остварили лане и други услов је да доведу иностране купце са цистернама који ће купити купине – каже Радовић.

– Цена купине је преко ноћи пала, јер је удружени картел извозника и хладњачара одлучио да опљачка сељаке. Како може кило купина да кошта 35 динара, кад само берача по килограму плаћамо толико – пита се Радовић.

Према његовим речима купине су прошле године откупљиване по цени од 35 до 40 динара по килограму, а извезене су и продате по 180 до 250 динара.

– стално нам причају о тржишту и тржишним ценама. То постоји у случају парадајза, који је са 80 динара поскупео прво на 150, па онда и на 250 динара. У случају купина нема тржишта него само договори извозника – каже Радовић.

Н. С. Прерадовић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Жетва сунцокрета за десетак дана, још се не зна откупна цена

Жетва сунцокрета за десетак дана, још се не зна откупна цена

5 (2) Жетва сунцокрета започеће за десетак дана, а произвођачи ће род предавати откупљивачима на …

Произвођачи: Откупљивачи купину узму за 30, а извозе за 140 динара

Произвођачи: Откупљивачи купину узму за 30, а извозе за 140 динара

5 (3) Председник Асоцијације произвођача малина и купина Србије Добривоје Радовић рекао је да су …

Један коментар

  1. Малинари греше у вези са штрајком глађу. Власт се и не осврне на то. Власти се фућка за народ. А малинари нека размисле шта то значи.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend