фото: Профимедиа.рс

“Док чекамо на Вучићево обећање, продајемо стоку за џабе”

5
(1)

У Србији тренутно постоји између 10 и 12 хиљада грла утовљене јунади која немају купца и сточари су принуђени да их дају у бесцење, прича за Нова.рс Чедомир Kецо из Удружења узгајивача говеда “Агропрофит” и упозорава да касне интервентни откупи које је предложила Влада.

Он поздравља одлуку Владе да због вишка јунади на тржишту одвоји новац за откуп, али истиче да то у пракси много касни, некад и по месец дана и да су сточари зато принуђени да продају јунад по јако ниским ценама.

Влада Србије одлучила је почетком септембра да помогне произвођачима товне јунади интервентним откупом у вредности два милиона евра, а по цени од 2,15 евра за килограм живе ваге. Држава је ту меру увела да би подстакла тражњу јунећег меса која је, како је саопштено из Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства, пала 70 одсто и ублажила последице које је на привреду оставила пандемија коронавируса.
Фото:Профимедиа.рс

“Вишкови јунади на тржиту су били и већи, али је пре 15 дана део това продат у бесцење, изузетно квалитетна роба сименталске расе. На пример, јуче је у општини Kула утоварена роба за 1,30 евра по килограму живе ваге, што је бесцење”, истиче.

Представник узгајивача, међутим, не може да каже да ли ће ниска цена по којој продају јунад утицати на смањење коначне цене јунећег меса у продавницама.

“Могла би цена и за једну трећину да буде јефтинија, али ту морају да своју цену коригују и кланичари. За све то је потребна интервенција и помоћ државе”, истиче Чедомир Kецо.

Он упозорава да, због кашњења и проблема у реализацији откупа на терену, страдају сточари.

“Да је држава на време донела оперативну уредбу, а не ову која је неостварљива, све би било другачије. Ми губимо време у чекању решења, које је председник Вучић најавио пре више од месец дана. Чекајући продали смо више од три хиљаде грла товне јунади”, наглашава.

Мада би уз подршку државе цена живе ваге требало на тржишту да буде око 2,10 евра, према његовим речима, на тржишту се дешава да се јунад продају за 1,5 или 1,6 евра јер је откупљивачима потребно много времена да добију подстицаје.

“Kада имамо вишак на тржишту који прети да уништи целу једну област, држава мора да управља тим вишком, а не да нас остави на милост или немилост тржишту. Било би добро да се помогну и стимулишу произвођачи да извозе на арапско тржиште или у Израел”, предлаже Kецо.

Упозорава да се већ дешава да у појединим ситуацијама цена живе ваге свињетине буде скупља од живе ваге јунетине.

Аутор: Јелена Булајић, Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Расте цена свињетине

2.7 (6) Цена живих свиња на домаћем тржишту повећана је са 160 на 180 динара …

Отворено писмо шабачке Иницијативе „Село-град“: Тајкуни разарају српски аграр

4.8 (5) Половина становништва шабачког краја живи у селима, и по производњи меса, млека, воћа …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *