Хелм

ВАТРЕНА СТИХИЈА КОД АТИНЕ: Најмање 60 мртвих, стотине несталих (фото, видео)

АТИНА – Најмање 60 особа је погинуло у пожарима који се од понедељка не смирују у области источно од Атине, изјавио је градоначелних Рафине Евангелос Борнос.
Он је за грчку Скај телевизију рекао и да број страдалих стално расте, преноси Ројтерс.

Осим страдалих, стотине људи се воде као нестали, а има повређених .

Први налази говоре да су цели окрузи градова Рафина, Мати и Неа Макри потпуно уништени.

У Грчкој је проглашена ванредна ситуација а премијер и чланови Владе отказали су заказане састанке и путовања.

Министар унутрашњих послова Грчке Панос Скурлетис је насталу ситуацију назвао националном трагедијом, пренела је телевизија ЕРТ.

Грчки медији кажу да је реч о ватреној стихији библијских размера, гори шума, велики број кућа је нестао, а спасилачке екипе на сваком кораку проналазе угљенисана тела.

“Ово је национална трагедија”, рекао је министар унутрашњих послова Панос Скурлетис за ЕРТ.

Гашење ватрене стихије отежава снажан ветар, ватра се услед ветра шири и до сада је страдало десетак кућа, углавном предвиђених за одмор.

Саобраћај на аутопуту који повезује Атину и Коринт, као и железничку линију, прекинут је неколико сати.

ПОЖАР ВЕРОВАТНО ПОДМЕТНУТ

Грчки савет одбране послао је специјално обучене чланове оружаних снага и Националне гарде у помоћ патролама цивилне заштите за спречавање пожара. Савет је одлучио да ће грчки и савезнички дронови, као и летелице помоћи цивилној одбрани у прикупљању података из делова земље који су још под посебним ризиком од пожара или намерног подметања пожара. Те мере уводе се након спекулација да су пожар у источној Атики, као и неколико пожара у региону Коринта подметнути.
Струја је искључена, телефонске линије и интернет не раде.

У међувремену, ветар је почео да слаби, па је већина пожаришта углавном угашена или стављена под контролу, рекли су ватрогасци на терен.

Званична Атина је затражила помоћ, а међу првима јој је прискочила Шпанија.

У гашењу пожара учествује више од 300 ватрогасаца, стотине ватрогасних возила, канадера, хеликоптера, а људима који су били заробљени на плажама у помоћ су пристигли туристички и рибарски бродови који су их пребацили на сигурну дестинацију.

Пожар у источној Атици најгори је у Грчкој још од оног који је 2007. године захватио Пелопонез, преноси Ројтерс.

ЕВРОПА СЕ МОБИЛИШЕ ЗА ПОМОЋ ГРЧКОЈ, СТРАХ ОД ВИШЕ СТАДАЛИХ

Грчке власти страхују да би број жртава великог пожара, који је захватио широку територију око града Атине, могао бити већи, па европске земље мобилишу снаге да помогну својој чланици.

Влада премијера Алексиса Ципраса затражила је од европских земаља додатне хеликоптере и ватрогасце да помогну у борби против ватрене стихије у којој су до сада, према званичним подацима, погинуле 54 особе, међу којима има и деце, док је 150 њих повређено.

Страхуј се, међутим, да би број жртава могао бити већи.

Прву помоћ Грчкој послале су: Италија, Немачка, Пољска, Француска, Кипар, Израел, Шпанија, Бугарска и Пољска. Помоћ су понудиле Србија и Хрватска.

У Грчкој је проглашена ванредна ситуација, а национална застава је на згради владе и парламента спуштена на пола копља.

“Наше мисли су са Грчком и са жртвама страшних пожара”, написао је француски председник Емануел Макрон на Твитеру.

Саосећања са грчким народом изразио је председник Европска Савета Доналд Туск.

“Веома сам ожалошћен трагичним шумским пожарима у Грчкој. Европа ће стати иза наших грчких пријатеља у овим тешким времеима. Помоћ је на путу из неколико земаља ЕУ “, написао је председник Европског Савета.

Ципрас је такође разговарао телефоном са председником Европске комисије Жан Клод Јункеом, који је понудио ресурсе и изразио саучешће породицама страдалих, пренела је агенција АНА-МПА.

Та област је веома популарна међу локалним туристима, пре свега међу пензионерима и децом која ту долазе да кампују.

Због пожара грчки премијер Алексис Ципрас је прекинуо посету Босни и Херцеговини.

Пожари бесне и западно од Атине, због чега су и тамо многи становници напустили своје куће.

Тај пожар прети да угрожи саобраћај јер се налази близу аутопута, због чега је затворен пут Атина-Коринт, један од два пута ка Пелопонезу, а прекинут је и железнички саобраћај.

ЗА 24 САТА У ГРЧКОЈ ИЗБИЛО 47 ПОЖАРА

Одпонедељка ујутру, у Грчкој је за 24 сата избило 47 шумских пожара, али је већина њих угашена још у почетном стадијуму, међутим пожар на истоцку Атике се, упркос огромним напорима, раширио због јаких ветрова који дувају.

Тренутно, ватра гори у Калитехнопулију, источно од Атине, на планини Геранија, западно од престонице, затим у Зеноменосу код Коринта, у околини Хање на Криту, као и у Ларимни и Хломосу у области Фиотида, преноси АНА.

Те пожаре гаси укупно 538 ватрогасаца са 261 вартрогасним возилом, авиони, хеликоптери, а у гашењу помажу и бројни волонтери.

Агенције

фото: ЕПА,Танјуг,АП

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!