Друштво

Дуге ноге за државну службу

Дуге ноге за играње, вито тело за гледање, певала је некада Лепа Брена, а последњих година ти стихови постали су неписано правило за запослење, односно државно ухлебљење.

Сладак живот уз партијску књижицу

На све оне чије су штикле шпартале важним институцијама подсетио је недавни случај бивше “Плејбој” зечице и кандидаткиње за мис Хрватске Миреле Крајиновић. Ова, како су је медији назвали муза Хју Хефнера, ангажована је на промоцији београдског Народног позоришта, у години када овај театар слави век и по постојања.

Да пракса запошљавања по критеријуму физичког изгледа није нова, указује за “Вести” универзитетски професор Јован Комшић, социолог политике, али је, каже он, данас све што се дешава, видљивије због друштвених мрежа и дела медија који успевају да се држе ван круга моћних структура.

– Одувек је у центрима економски и политичке моћи било лепих жена, само што у раније доба једнопартијског система, такве ствари нису биле доступне очима јавности, а данас јесу. Уз ТВ ријалитије, како видимо имамо и политичке, пошто неки медији откривају и кандидују у јавности одређене теме, попут ове да изглед и партијска књижица обезбеђују радно место, и онда траже одговоре од државе – објашњава Комшић.

Фирмирана одећа, голишаве позе, партијска књижица, а као заједнички именитељ ових дама на државним јаслама и љубав према слатком животу, добрим аутомобилима, егзотичним дестинацијама…

Оне су у доба министровања Ивана Мркића пронађене у дипломатији, а јавност је прво упознала Вању Хаџовић, лепотицу која је својевремено била потпредседница младих социјалиста у Земуну. У МСП је ускочила са дипломом приватног Универзитета Мегатренд, а онда су се у јавности појавиле њене обнажене фотографије са интернета.

Још се прашина није слегла, а “пукла” је прича о Марији Грујић, са такође Мегатренд дипломом, и без икаквог искуства, осим оног у сликању за мушке магазине, па су њене обнажене слике украсиле насловнице дневних новина.

Конзул без искуства

Још једна атрактивна дама, Невена Љубић Лојовић, обрела се у МСП-у у доба Мркића, а о њој се чуло као о дипломираној глумици са улогом у серији “Село гори, а баба се чешља”. Запослени су причали како се хвалила да јој је тата златар и да се скупоцено облачила. Ове атрактивне девојке нису се дуго задржале у МСП-у, Хаџовићева је напустила Министарство, а остале су склоњене са доласком Ивице Дачића.

Међутим, штампа је и даље детектовала младе лепотице у институцијама, па је јавност упознала Милу Опалић, не обнажену, већ закопчану до грла, али у провокативној пози, напућених уста и без искуства у дипломатији. У МСП је стигла са једне од високих позиција у државним Србијашумама, а халабука се подигла када се прочуло да јој је пошло за руком да се, како су писали медији, са искуством од неколико дана, отисне у Стокхолм на место конзула.

Њена колегиница из Србијашума Јелена Самарџић словила је у штампи као чланица СПС, а у жижу јавности је стигла када су на интернету освануле фотографије њених ноктију на којима је био исцртан лого странке и шљокичаста тетоважа на руци с натписом “Дачић”.

– Нисам старлета, у јавности је створена погрешна слика о мени – завапила је Јелена.
Међутим, од запослених у државним фирмама се и даље чује да се изненада и “преко везе”, на најчешће добро плаћеним позицијама, појављују атрактивне девојке с дипломом приватних факултета, чије године живота и знање говоре да им мањка професионалности.

Два косовска боја Ивоне Јевтић

Ивона Јевтић која је пре два месеца усијала друштвене мреже када је у једној ТВ емисији говорила о “другом косовском боју”, разрешена је са места београдске секретарке за културу и истовремено именована за в. д. директора Музеја Николе Тесле.

– Заборављају људи све оно што је учињено, први Косовски бој, други Косовски бој, наше јунаке над јунацима, Краљевића Марка и све оне који су битке били – рекла је тада Јевтићева, око које је било много контроверзи у медијима.

Њену оставку је пре више од пола године затражио велики део културне сцене огорчен што је на конкурсу за суфинансирање пројеката у овој години готово трећина буџета расподељена организацијама које нису регистроване за област културе, или су то учиниле уочи конкурса. Неке организације су чак и мењале делатност да би учествовале и добиле паре.

Јевтићева је иначе професор српског језика, предавала је у неколико школа, а онда радила у области маркетинга у неколико фирми. У културу, тачније на позицију директорке Културног центра Београда, ушла је са места руководиоца Одељења за трговину и услуге Пошта Србије. Њено именовање је изазвало бурне реакције у јавности, па су је неки културни посленици јавно назвали “поштарка”.
Напредовала је 2016. када је постала градски секретар, а у жижи је била и пре две и по године због цензуре, односно уклањања дела радова са једне изложбе.
Она је на месту дирекотора Музеја Никола Тесла заменила др Бранимира Јовановића, који је раније био и кустос у овом музеју.

И моћне жене воле лепоту

– Лепота не сме бити мана – поручио је генерални секретар МСП Вељко Одаловић (на слици) који је коментаришући “државне старлете” рекао да у дипломатији “нема запошљавања мимо законски дозвољеног критеријума”.

– А да ли су лепе, хвала богу да су лепе, и то не сме да буде мана. Зашто би била, ако је лепа, старлета. Други квалитети њих опредељују, квалитети у послу, разни тестови пред разним нашим комисијама – бранио је генерални секретар МСП младост и лепоту, пре годину дана.

Медији, сматра Јован Комшић, треба да створе моћницима осећај да ће им, ако ставе атрактивност испред професионалности, казна бити јавна осуда.

– Можда сада медији не делују на моћнике који су комфорни и арогантни, али ако се незадовољство грађана акумулира, може неконтролисано да експлодира – каже он.
Комшић напомиње да и моћне жене код запошљавања, знају да прибегну критеријуму, “млад и леп, једнако посао”, као и да осим те врсте запошљавања “преко везе” постоје и друге, попут рецимо награде за лојалност и полтронство.

Краљица лапсуса

Андреа Радуловић, заменица председника Скупштине Београда, са дипломом Универзитета “Браћа Карић”, млада и дотерана чланица СНС-а, уместо по радним успесима, у жижу јавности је доспела по “бисерима”.
Тако је у њеној верзији “предузетништво” постало “презузештвишо”, “малверзацијски” пројекти “малвершки”, “подсетити” је изрекла као “посецити”, док је “континуинирани”, навела као “коинтинуирни”.

Старлете у Скупштини

Душица Јевђеновић је изронила из анонимности када су полицајци реаговали, јер се њен брат Иван тетурао око аута у Новом Београду, па су мислили да хоће да га обије. Кад су пришли, наводно је, потегао гасни пиштољ и запретио, а из стана је истрчала Душица и попрскала сузавцем полицајце, претећи им отказом, уз питање: “Знате ли ко сам ја?!”

Из медија се чуло да је саветница у МСП-у, па да саветује у Влади, а онда су се појавиле обнажене слике на којима се хвали добрим животом. Писало је и да има ванбрачно дете, са наводно утицајним човеком, политичарем а на суду казала да тренутно не ради, али прима алиментацију од 500 до 1.000 евра. Полицајци су, како је објавио “Ало”, повукли тужбу.
Победница ријалитија “Снајке” и учесница “Парова” Теодора Радојичић, испозирала је насред скупштинског хола, а на Инстаграму се похвалила и фотографијом с функционером СПС Вањом Вукићем, који је потом објаснио да је не познаје и да је мислио да је студенткиња која жели фотографију с њим.

Старлета Александра Јовановић, Сандра Партизан, фоткала се у згради Владе. Радикал Сулејман Спахо завршио је у афери “проститутка” због сумњи да је Сузану Р. доводио у Скупштину.

Д. Декић – Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. jes, drzavni organi ulaze i u mlade i lepe devojke ali i starije iskusne koke nisu za bacanje a neki organi i sipku imase pa se oko nje zenskadija motase i uvijase a gazda kad prima na poso mora strucne sposobnosti proveriti pa i pomoc od drugi organa potraziti. — to je kao medju psima, ko je vodja copora glavnu rec ima a ostali ko koga dovati. — steta sto visekrunisani nije medju njima, da opise do detalja ko kim ko pasce masnom artijom cima. — para za platicu fala bogu ima, malo topcider, malo reket a sto fali baba legard uvek ima. — lepo sto pisete, jer mnogi pomislili da nabiguzi zenske ostavili; jok bre, neki i po nekoliko zena imaju pa menjaju i ko u gorepomenutom coporu obicaje imaju. — i o akademiku kosticu nekad pisase da sebi odgovarajucu pomocnicu dovede. — ne znam kako sirotica prodje u drustvu jalovih i sterilnih staraca al opet fala bogu bar nije gladovala.

  2. i veliki knjaz milos slicno radise, isluzenu celjad za vazne knezove i trgovce udade a valjda ce i ovi uredno alimente placati i veselim prijama bezbrizan zivot u ovoj oskudici obezbediti da bas u farmi i kod onog cupavog narkomana ne moraju raditi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!