СРПСКА ТРАГЕДИЈА! Држава запошљава батинаше и курве а дели отказе докторима и научницима

0
(0)

Старлете, батинаши и квазинаучници, они с купљеним дипломама, који су се последњих година докопали посла у државним установама постали су заштићена врста, па ће се сада откази, уместо њима, делити угледним професорима факултета!

Отказе за научнике потврђује одлука Владе Србије о максималном броју запослених у јавном сектору, донета 20. јуна, која предвиђа смањење броја запослених на факултетима широм Србије. Они ће до краја године морати да почну са отпуштањем професора, сарадника у настави и службеника, а само на Београдском универзитету без посла ће остати најмање 500 људи.

Разарање образовања

Саговорници Курира оцењују да оваква одлука, осим што је неморална, додатно разара образовни систем. Кад је реч о Универзитету у Београду, најгоре ће проћи Медицински факултет, који мора да се опрости са 250 запослених. Професорка те високошколске установе др Даница Грујичић, начелница Одељења за неуроонкологију КСЦ, каже да је изненађена одлуком Владе. Она сматра да најпре треба смањити администрацију у државним установама, па тек онда, у крајњем случају, прећи на факултете.

– У државним институцијама и јавном сектору има места за старлете и људе с лажним дипломама, а за угледне професоре нема, њима се даје отказ. Ко се за то питао, која комисија је то испитивала, шта су ти људи по професији? Не смемо тек тако, здраво за готово, да прихватамо одлуке некаквих тела која су се формирала – каже Грујичићева и додаје:

Ко су ти који одлучују

– Желим да видим биографије тих људи и министара, помоћника министара, заменика, председника општина и осталих, да видим шта су они досад радили и где су досад били, па тек онда можемо да дискутујемо. Истина, можда негде заиста треба да се смањи број људи, али на хирургији, где сам професор, не може. Мислим да Медицински факултет треба да буде последњи на удару.

Радивоје Митровић, декан Машинског факултета, сматра да је оваква одлука Владе штетна по српско образовање.

Шта су критеријуми

– Одлука је за мене дошла као гром из ведра неба. Великом броју факултета број запослених је скресан, једном броју је остао на истом, а некима чак и повећан… Иначе, нисам разумео шта су били критеријуми за доношење ове одлуке. То је неко донео на нивоу Владе а да се пре тога није разговарало са универзитетима у Србији.

И некадашњи професор Филозофског факултета Драгољуб Мићуновић шокиран је идејом да се професорима уруче откази.

– Жалосно је што имамо вишак професора. У таквим земљама нема напретка.

Иначе, управе факултета ће наредних дана заседати и расправљати о овој одлуци Владе.

Проф. др Бранислав Боричић, декан Економског факултета

МИ ВЕЋ САДА ЈЕДВА ФУНКЦИОНИШЕМО

Мислим да то не пије воду. Ми на Економском смо на неком минимуму са бројем запослених већ дуже време. Испратили смо више од 20 људи у пензију, а откако је запошљавање замрзнуто, нисмо могли никога да примимо. Већ сада једва функционишемо, а биће још теже ако се тај број додатно смањи. Ми смо већ на граници нормалног функционисања.

Проф. др Небојша Лалић, декан Медицинског факултета

РАСПРАВЉАМО О ТОЈ ОДЛУЦИ

На Медицинском факултету је у току расправа о тој одлуци и ми ћемо заузети одређени став. Такође сматрамо да је, што се тиче високог образовања, потребно приступити прављењу другачијег система финансирања кад се ради о научном и наставном кадру.

Ранка Савић, председница АСНС

ОДЛУКУ НЕ МОГУ ДА ДОНЕСУ БЕЗ СИНДИКАТА

Никакве одлуке те врсте не могу да се доносе без учешћа синдиката. То је оно на шта смо ми имали прве примедбе и коментаре, да се тачно зна ко је вишак, шта представља, који су критеријуми, како не би било отпуштања оних који су мање блиски партијама или повезани родбинским везама. Мора да се зна који су критеријуми за технолошки вишак, ко је тај вишак и оно што је врло битно – исплата отпремнина, које су до сада врло нејасне. Рационализација да, али под јасним критеријумима и условима.

Марко Видојковић, писац

ОВО ЈЕ ВЛАСТ ПЛАГИЈАТОРА И КУПАЦА ДИПЛОМА

Ово је последица вишегодишњег, па чак и вишедеценијског уништавања и срозавања нашег образовања. Факултети су одавно изгубили аутономију, студенти се не буде, евентуално се буне само због услова студирања, а исто тако и професори. Ово је власт дилетаната, плагијатора и купаца диплома, логично је да њима факултети не значе ништа. Моја жеља јесте да се академски радници, како професори тако и студенти, хитно подигну и схвате да су они будућност ове земље.

Миодраг Сокић, Форум београдских гимназија

ДРЖАВИ ЈЕ ОЧИГЛЕДНО ОБРАЗОВАЊЕ ТЕРЕТ

То значи да држава високо образовање полако препушта приватном сектору, што никако не може да буде добро. Држава нема новца и ослобађа се свега што јој је терет, а њој је очигледно образовање терет и једноставно нас то чека, а с друге стране, има све бољих приватних факултета и младима се сугерише да се више окрећу њима, јер ће држава имати све мање ресурса на државним факултетима.

Александар Поповић, професор Хемијског факултета

ОСТАВИЋЕ ФАКУЛТЕТЕ БЕЗ АКРЕДИТАЦИЈЕ

Ово је доказ елементарног незнања претходне владе, која је ову меру изгласала. Оставиће факултете без акредитације, а студенте практично на улици, при чему неће донети никакву уштеду зато што се факултети финансирају из укупне масе новца коју добијају. То је доказ колико је Ана Брнабић била катастрофална као министарка за државну управу и локалну самоуправу.

Љубомир Маџар, економиста

ПЛАШИМ СЕ ДА ЋЕ ЗАПОСЛИТИ СТРАНАЧКИ КАДАР

У томе видим велики ризик да се кадровски састав у високом образовању даље помери у смеру који је непожељан, а то је да се повећа заступљеност страначки обојеног кадра на рачун оних који су се тамо нашли по основу стручности. Мислим да су кренули са погрешног краја и да су одабрали секторе које није требало, постоје други делови јавног сектора где је много евидентније да постоје непотребно запослени људи.

Курир.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Хаос у ДЗ Бајина Башта: Без адекватног руководства испаштају и запослени и пацијенти

4.4 (39) Једна од општина које су последњих дана проглашене жариштем заразе јесте и општина …

Након бахате изјаве Дарије Kисић да су њене колеге некомпетентне, број потписа се се утростручио

5 (27) Након бахате и срамне изјаве Др. Дарије Kисић, да њених 350 колега нису …

2 Коментара

  1. Sigurno će se zaposliti stranački kadar, ali krajnji cilj je potpuno uništenje obrazovanja i trajno onesposobljavanje nacije za samostalno funkcionisanje. Čini se sve da postanemo što zatucanija kolonija koju će zapad musti i jahati kako mu se hoće. Ovo dvoje nečastivih na vrhu države su dobro plaćeni da to obave.

  2. Sve je to deo sveopšteg razaranja i uništenja Srbije kao konačnog cilja svetskih moćnika. Vidite da se selektivno korak po korak razaraju vojska, policija, sudstvo, zdravstvo, obrazovanje, kultura. Kad se uz pomoć ovih izdajnika na vlasti sve razori Srbija će biti samo teritorija a Srbi stanovništvo, bez identiteta. Nažalost to mnogi ne shvataju, misle da Država brine o njima kao u vrema socijalizma. I čekaju da se stvari razreše nekako, a razrešiće se kao što napisah.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend