Србија

Ексклузивно: Иљбер Хиса “амбасадор” Косова у Београду

Иљбер Хиса, садашњи амбасадор Косова у Македонији биће представник косовске власти у Београду, односно официр за везу – функције договорене у последњој рунди бриселских договора Београда и Приштине, сазнају “Вести” у влади у Приштини.

Иако се спекулисало о више имена, Хиса би требало да буде тај који ће бити именован у ново звање. Пре дипломатског ангажмана, он је у косовској влади обављао функцију
координатора за север, када је најављивао да је приоритет владе у Приштини пуна интеграција севера и тамошњег становништва.

Био је учесник преговора у Бечу, посланик у косовском парламенту, други потпредседник партије ОРА и блиски сарадник лидера те странке Ветона Суроија.

Иљбер Хиса српској јавности је познат и по извештају “Београд једном ногом на северу и отвореним вратима у Бриселу” сачињеног 2011. године, у коме је између осталог наведено да су највећа безбедоносна претња на северу покрајине локални политичари ДСС-а и припадници “Образа”.

Како је објаснио премијер Ивица Дацич по повратку из Брисела, официри за везу ће бити при мисијама ЕУ у Београду и Приштини и неће имати статус дипломате. Њихов посао ће бити да спроводе у дело оно што буде “договорено и реагују на нека отворена питања која треба да решава”.

 

Вестионлине

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!