Економија

Европска комисија смањила прогнозирани раст српског БДП-а

БРИСЕЛ – Европска комисија (ЕК) је смањила прогнозу раста бруто домаћег производа (БДП) Србије за ову годину на 3,1 одсто, због успоравања привреда које су највећих трговински партнери наше земље, док је пројекцију раста за 2020. годину задржала на 3,8 процената.

У јесењем извештају, из новембра прошле године, Комисија је прогнозирала раст Србије у овој години од 3,8 посто.

У новом, пролећном извештају под називом „Европски економски изгледи” објављеном данас на сајту ЕК, процењује се да ће јавни дуг Србије ове године износити 50,9 одсто БДП-а и да ће догодине пасти на 48 процената.

Комисија прогнозира такође да ће инфлација у Србији у 2019. години износити 2,5 одсто, а у идућој години 2,7 процената.

У поглављу посвећеном Србији, које носи поднаслов „Успоравање главних трговинских партнера помрачује економске перспективе”, ЕК наводи да ће раст извоза Србије успорити са прошлогодишњих 8,5 одсто на 7,9 процената ове године „као последица споријег привредног раста главних трговинских партнера”.

Комисија, међутим, предвиђа да ће домаћа потрошња остати јака, подржана увећањем плата и већим буџетским трансферима за домаћинства.

У извештају се процењује да ће приватна потрошња убрзати ове године по стопи од 3,9 одсто са лањских 3,3 одсто, а да ће јавна потрошња имати раст од 3,8 процената у односу на 3,6 процената прошле године.

ЕК очекује да ће повољни услови за финансирање одржати раст кредитирања, као и да ће се наставити убрзан раст инвестиционих активности.

Такође сматра да ће фискална позиција постати експанзивна, те да ће након прошлогодишњег суфицита у буџету од 0,6 одсто БДП-а, у текућој и наредној години бити забележен мали буџетски дефицит од 0,5 процената БДП-а, преноси Танјуг.

Политика.рс, Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Kako to da Evropska komisija prognozira rast BDP za 2019. godinu 3,1%, kada ΛV i MMF prognoziraju rast malo veći od 7% godišnje. Rast BDP od 7% godišnje je diskutabilan, jer za zadnjih pet godina on je porastao za 9,8%. Još ako se podsetimo da je prof Vujović, nekadašnji ministar, izneo: “Ako bi BDP nastavio da raste istim tempom kao u poslednjih 10 godina, od početka globalne krize, biće nam potrebno 185 godina da dostignemo realnu kupovnu moć 15 starih članica EU”. Naš BDP raste 300 evra godišnje po stanovniku, a EU od 10.000 evra po stanovniku godišnje. Narod čeka porast BDP od 7% godišnje, a dali će dočekati, možda će MMF?

  2. Zašto je kg svinjskog mesa povoljnije nego nekog drugog mesa ?
    Što više svinja manja cena svinjskom mesu 😉😂😂
    Razumeo
    Zašto su male plate ? Pa ima dosta nezaposlenih
    Maggi jesi l’ razumeo ?
    A sad pazi ovo.
    EU je jedna grobnica. Konzum faktor.
    Primer
    Proizvodim ja torbicu

    Kupim materijal
    Iznajmim Halu
    Zaposlim radnike
    Uplatim dadžbine
    Popravke mašina
    Energetske dadžbine

    Moja torbica je na tržištu 50 $

    Kinez istu takvu prodaje za 25 $

    Koju kupuješ?

    Pa logo onu od 25 $

    Tako smo postali niko i ništa a.samo Azija na našu glupost jača.

    Sad recimo nabavka aviona iz trećih zemalja.
    Ako su povoljni onda su service veoma papreni. Zato se mnogi ruše po rusiji jer Private Company izvodi nekvalitetne i skupe service.
    Zubar nikada ne voli tvoje zdrave zube
    Lekar opšte med. ne voli tvoje zdravlje

    Kapiraš ..😉😉

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!