Србија

Није проблем број заражених него здравствени систем који сте ПОКРАЛИ и УНИШТИЛИ!

Просек година преминулих од коронавируса у Србији је 70, а проценат смртности од овог вируса је 2,64 одсто, рекла је на данашњој конференцији за новинаре заменица директора Института Батут Дарија Kисић Тепавчевић.

Епидемиолог Предраг Kон поновио је оцену да је данашњи дан са осам преминулих најцрњи за Србију и да је јасно да креће стрмији успон.

“Пета недеља се јасно најавила, сада је питање здравствене безбедности сваког посјединца ове државе. Ове бројке преко 800 прелазе капацитете и да нисмо спремили болнице импровизоване били бисмо у проблему, а и сада смо”, рекао је Kон.

Број заражених у последња 24 сата већ је велики за здравствени систем, додао је.

“Ми сада бројимо умрле са догађаја заражавања који се десио пре три недеље”, каже Kон.

Он је потврдио да има проблема у болницама, али да су оне организоване тако да, упркос томе, могу да раде.

На ГАK Народни фронт – 46 позитивних на коронавирус

Он је рекао да је у Гинеколошко – акушерској клиници Народни Фронт 75 здравствених радника у кућној изолацији, од тога је укупно 46 позитивних на коронавирус, а деветоро није тестирано. Такође су престали да раде и сви они који су имали неке симптоме.

Kако је навео, 150 особа је било у контакту са онима код којих је потврђено присуство вируса, али су они потпуно здрави, и даље раде под надзором и уз мере предострожност јер немају никакве симптоме. Он је рекао да се пацијенткињама и бебама температура мери више пута дневно, уз све друге мере спречавања ширења вируса.

Kон: И даље сам умерени оптимиста

Kон је констатовао да Србију неће мимоићи талас заразе.

“Ја сам и даље умерени оптимиста јер верујем да ће поруке стићи и да ћемо свој максимум дочекати много ниже него неки други. Али рекао сам да је последња сламка потпуно спречавања контакта. Није још време за то. Видећемо”, навео је.

„Више пута дневно се дезинфикују просторије. Запослени са симптомима су дужни да се јаве Управи и не долазе на посао. У случају симптома се удаљавају се с посла“, рекао је Kон.

Уколико се код пацијенткиње посумња или има симптоме коронавируса, одмах се упућује у болницу Драгиша Мишовић.

Предраг Kон је рекао и да упркос мањем броју здравствених радника, породилиште у Народном фронту ради уз реорганизацију запослених. Рекао је да је ипак повећан број пацијенткиња у Вишеградској.

У Ћуприји је вирус потврђен код четворо лекара и четворо техничара, док је у кућној изолацији седам лекара и три техничара, рекао је Kон.

Он је упозорио грађане да се Србија налази у тренутку када је доведена у питање здравствена безбедност.

„То што се сада појављују на друштвеним мрежама напади на све мере, ја једноставно морам да кажем да је то напад на здравствену безбедност. Јер ако се не разумем да је вирус у циркулацији и да је неопходно спречити његово преношење и у том смислу нападати мере, које су због тога донете, онда је бесмислено расправљати“, реко је Kон.

Проблеми с чекањем на резултате тестирања

Узорци за тестирање узимају се на инфективним одељењеима, заводима, институтима широм земље, а сада је планирано да се ради и у домовима здравља и због тога су извршене интензивне обуке, како би што већи број здравствених радника био обучен за узимање брисева, навела је Дарија Kисић Тепавчевић.

Предраг Kон је рекао да постоје проблеми када је у питању време чекање на резултате и додао да се ради на томе да се проблеми разреше.

“Тестирање је највећи проблем у овом тренутку и не може се правдати загушењем. То није довољно и мора да се нађе начин да се превазиђе. Стижу материјали из разних болница, клиника и мени је још недовољно јасно зашто постоји тај застој”, навео је Kон.

Према речима Дарије Kисић Тепавчевић до загушења је дошло због повећаног тестирања. Kако је навела то се дешавало када је постојала само једна референтна установу за тестирање.

“Сада се значајно повећао капацитет лабораторија, апарата и људи и надамо се да ће у наредном периоду резултати стизати у року који је потребан за ову врсту тестирања јер то је основа адекватног надзора над обољењем”, навела је.

Извор: Инсајдер

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Molim nadlezne da odgovore na pitanje :kako je moguce da Ginekolog za kratko vreme pored svog stana ki jos Cetiri stana i to u Beogradu dva i u svom gradu dva i dalje ima nameru da kupuje jer se veoma bucno ponasaju u stanu i tako vrse pritisak da komsije koji su pored njihoovij stanova prodaju stanove i da se sele jr ne mogu da slusaju iznenadnu buku od kojih se zamisljen covek tako dobro istresira. da li to moze od pate ginekoliga ili su tu mutne radnje u pitanju,
    drugo u novom sadu sada izlaze sa magacinskim podatkom o broju yastitnih sredstava ali zaposleni ih isu imali . za sta je to u magacinu bilo naenjeno , za dalju prodaju.

    1. Промашили сте поенту. Да вас заиста брине ова проблематика, питали би – Како то да огромна већина лекара нема новца да купи ни један стан?

      1. Ni slucajno se ne odnosi na postene lekare kojima skidam kapu i postovanje za svoj rad.
        Nemoze posten lekar koji radi za svoju platu pa i da radi plus privatno tesko da stekne jedan plus Cetri stana , ovde se govori o shvatas vec ili treba danacrtam . zasto drzava cuti a ti podaci postoje i kod njih.

  2. Pa ko je pokrao to zdravstvo, nije valjda to uradio građanin. Ko je ispraznio kasu beogradskog zdravstva za račun Srbija puteva za podebelu svotu, građani ili srpka vlada na čelu sa izopačenin premijerom,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!