Србија

Влада мора да саопшти колико је пара из буџета дато за медицинску опрему

Топлички центар за демократију и људска права из Прокупља, испред Kоалиције за надзор јавних финансија, захтева од Владе Србије да јавно саопшти информације о томе колико је средстава из буџета потрошено за куповину медицинске и пратеће опреме у циљу сузбијања пандемије корона вируса, као и анализу надлежних институција на основу којих су набавке извршене.

– Готово два месеца уназад сведоци смо апсолутне нетранспарентности власти која је, према изјавама највиших званичника, на набавку медицинске опреме потрошила више стотина милиона евра буџетског новца – каже Драган Добрашиновић, председник Управног одбора Топличког центра.

Он подсећа да је стотине респиратора и милиони маски, рукавица и друге опреме свакодневно допремано на Београдски аеродром, највише из Kине, а како је говорио председник Србије Александар Вучић, наши агенти су носили кофер пара како би све то платили.

-Не постоји ниједан разлог због којег грађани Србије не би добили информацију о сваком динару који је држава утрошила на борбу за сузбијање пандемије. Време дегутантног и примитивног самохвалисања председника и премијерке успесима у рату против корона вируса је завршено и дошло је време за полагање рачуна. Дакле шта је, у којим количинама, на бази којих анализа и колико плаћено новцем грађана Србије? – пита Добрашиновић.

Министар здравља Златибор Лончар најавио је на конференцији за медије у Влади Србије да ће “све око набавке медицинске опреме бити објављено и транспарентно јер нема разлога да се било шта крије”. Међутим, за сада није саопштен ниједан податак.

Група држава против корупције (ГРЕЦО), која је тело савета Европе, упозорила је да корупција може бити појачана у време епидемије корона вирусом, а разлог за то је поједностављен порцес јавних набавки и преоптерећеност система

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић је респираторе и другу опрему лично допремао у Ниш и Нови Пазар, иако је епидемија била у пуном јеку.

ЕУ платила допремање опреме

Европска унија је платила око 500.000 евра допремање опреме са неколико авиона, што је једино било транспарентно.

Иначе, од проглашење ванредног стања у Србију је долетело на десетине авиона, највише из Kине, са медицинском опремом, али јавно није саопштено на који начин је набављена и колико је плаћена.

Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!