Србија

Ниш добио улицу Јасеновачких жртава

Комисија за промену назива делова насељених места и назива улица променила је назив улице Винковачка у Јасеновачких жртава.

„Овим чином исправили смо вишегодишњу неправду над тим људима, то је био геноцид какав свет не памти. Они су то одавно заслужили, а мислим да је дошло време да ту деценијску грешку коначно полако исправљамо“, рекао је председник комисије Бојан Маринковић.

Оно што се десило у Јасеновцу за време Другог светског рата, ми немамо право да заборавимо никада, то је био геноцид незапамћених размера. Зло библијских размера које је погодило српски народ у Независној Држави Хрватској представља највећу националну трауму и трагедију српског народа и један од примарних задатака српског народа, друштва и државе јесте да сећање на њега одржимо живим и свежим за генерације које долазе и за светску јавност.

„У време када нам отимају и краду историју, морамо се ујединити око битних историјских тема, између осталог и о броју страдалих у НДХ и шире, зато, није лоше остварити саборност око симболичног чина именовања улице по њима СВЕТИМ ЈАСЕНОВАЧКИМ НОВОМУЧЕНИЦИМА, хвала Богу што је дошло и то време, да овакве грешке бар данас исправљамо, па ето, дочекасмо да данас Ниш има улицу Јасеновачких жртава. Хвала комисији и граду Нишу што је једногласно прихватио ову иницијативу и предлог. Ово је велики чин, можда нисмо ни свесни колико је ово значајно за наш град“, наглашава Ђорђе Бојанић.

Скраћење и опрема: Стање ствари

(Нишке вести, 18. 8. 2020)

Један коментар

  1. Моји су сви по Оцу из Винковаца и СРБИ. Деда Стеван је из Маркушице код Винковаца а бака Јелена из Мирковаца, које од Винковаца дели само железничка пруга. Мој покојни отац Здравко је рођен у Винковцима, као и моја покојна тетка Јулијана. Ја сам тамо проводио најлепша лета детињства и младости. Иако је промењено име града ког уз мој родни Шабац највише волим, радостан сам због преименовања у улицу ЈАСЕНОВАЧКИХ ЖРТАВА.
    Ово је лахор, пролећни, онај раноаприлски развигор РЕКОНКВИСТЕ СРБИЈЕ, СРПСТВА и СРБА.
    Зато, хајде да утврдимо вечност, баш као и наша браћа и сестре по мучеништву у Јад Вашему:
    У ЈАСЕНОВЦУ је по свим релевантним подацима, НАГЛАШАВАМ и ПОДВЛАЧИМ ОНЕ ИЗ ЦЕНТРА СИМОН ВИЗЕНТАЛ: ПОГУБЉЕНО НА НАЈСВИРЕПИЈИ МОГУЋИ НАЧИН: 700.000 СРБА + 80.000 РОМА + 55.000 ЈЕВРЕЈА. После АУШВИЦА, јАСЕНОВАЦ је најмасовнија душегупка и губилиште у Европи 1941-1945. АУШВИЦ је лице НЕМАЧКОГ ЗЛА, ЈАСЕНОВАЦ је лице ХРВАТСКОГ ЗЛА.
    Зато СРБИ НИКАДА и НИ ПОД КОЈИМ УСЛОВИМА и ПОНУДАМА, не смеју да се оделе од СЕСТАРА и БРАЋЕ ПО СТРАДАЛНИШТВУ и МУЧЕНИШТВУ: РОМА и ЈЕВРЕЈА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!