Aутор: Сестра Марија, монахиња манастира Јасеновац

Ниш добио улицу Јасеновачких жртава

5
(1)

Комисија за промену назива делова насељених места и назива улица променила је назив улице Винковачка у Јасеновачких жртава.

„Овим чином исправили смо вишегодишњу неправду над тим људима, то је био геноцид какав свет не памти. Они су то одавно заслужили, а мислим да је дошло време да ту деценијску грешку коначно полако исправљамо“, рекао је председник комисије Бојан Маринковић.

Оно што се десило у Јасеновцу за време Другог светског рата, ми немамо право да заборавимо никада, то је био геноцид незапамћених размера. Зло библијских размера које је погодило српски народ у Независној Држави Хрватској представља највећу националну трауму и трагедију српског народа и један од примарних задатака српског народа, друштва и државе јесте да сећање на њега одржимо живим и свежим за генерације које долазе и за светску јавност.

„У време када нам отимају и краду историју, морамо се ујединити око битних историјских тема, између осталог и о броју страдалих у НДХ и шире, зато, није лоше остварити саборност око симболичног чина именовања улице по њима СВЕТИМ ЈАСЕНОВАЧКИМ НОВОМУЧЕНИЦИМА, хвала Богу што је дошло и то време, да овакве грешке бар данас исправљамо, па ето, дочекасмо да данас Ниш има улицу Јасеновачких жртава. Хвала комисији и граду Нишу што је једногласно прихватио ову иницијативу и предлог. Ово је велики чин, можда нисмо ни свесни колико је ово значајно за наш град“, наглашава Ђорђе Бојанић.

Скраћење и опрема: Стање ствари

(Нишке вести, 18. 8. 2020)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НАПРЕДНА ИЗДАЈНИЧКА ФУКАРА задужила Србију 225 милиона евра да направи ауто-пут Велике Албаније (видео)

4.3 (7) МИНИСТАР финансија Синиша Мали потписао је данас уговор о кредиту за пројекат изградње …

Вучић припрема долазак папе у Београд како би му омогућио да се посере на стотине хиљада побијених Срба

4.5 (8) Аналзирајућ низ догађаја и сусрета црквених великодостојника на релацији Ватикан-Београд-Загреб, загребачки Јутарњи лист …

Један коментар

 1. Аксиоматик Постулатик

  Моји су сви по Оцу из Винковаца и СРБИ. Деда Стеван је из Маркушице код Винковаца а бака Јелена из Мирковаца, које од Винковаца дели само железничка пруга. Мој покојни отац Здравко је рођен у Винковцима, као и моја покојна тетка Јулијана. Ја сам тамо проводио најлепша лета детињства и младости. Иако је промењено име града ког уз мој родни Шабац највише волим, радостан сам због преименовања у улицу ЈАСЕНОВАЧКИХ ЖРТАВА.
  Ово је лахор, пролећни, онај раноаприлски развигор РЕКОНКВИСТЕ СРБИЈЕ, СРПСТВА и СРБА.
  Зато, хајде да утврдимо вечност, баш као и наша браћа и сестре по мучеништву у Јад Вашему:
  У ЈАСЕНОВЦУ је по свим релевантним подацима, НАГЛАШАВАМ и ПОДВЛАЧИМ ОНЕ ИЗ ЦЕНТРА СИМОН ВИЗЕНТАЛ: ПОГУБЉЕНО НА НАЈСВИРЕПИЈИ МОГУЋИ НАЧИН: 700.000 СРБА + 80.000 РОМА + 55.000 ЈЕВРЕЈА. После АУШВИЦА, јАСЕНОВАЦ је најмасовнија душегупка и губилиште у Европи 1941-1945. АУШВИЦ је лице НЕМАЧКОГ ЗЛА, ЈАСЕНОВАЦ је лице ХРВАТСКОГ ЗЛА.
  Зато СРБИ НИКАДА и НИ ПОД КОЈИМ УСЛОВИМА и ПОНУДАМА, не смеју да се оделе од СЕСТАРА и БРАЋЕ ПО СТРАДАЛНИШТВУ и МУЧЕНИШТВУ: РОМА и ЈЕВРЕЈА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend