Србија

Шта пише у споразуму СНС и СВМ или – рађа ли се „Заједница мађарских општина“?!

  • У најскорије време ће се приступити изради измена и допуна Закона о утврђивању надлежности АП Војводине у циљу повећања броја изворних надлежности

Споразум којим се почиње са одвајањем Војводине од Србије

Српска напредна странка се обавезала да води рачуна о просторној, саобраћајној, привредној и другој повезаности општина Ада, Кањижа и Сента које ће, како је наведено у споразуму, са Суботицом, Бачком Тополом и Малим Иђошем чинити јединствену развојну област.

Српска напредна странка и Савез војвођанских Мађара јуче су потписали коалициони споразум. Међу најважнијим одредбама споразума о сарадњи две странке су положај Војводине и европске интеграције.

У споразуму који су потписали Александар Вучић и Иштван Пастор пише да ће уговорне стране дати, како је наведено, конструктиван допринос формулисању предлога у процесима уставне ревизије и реформе политичког система како би заједнички дошле до најбољих решења, као и да ће аргументовани предлози СВМ-а бити подржани од стране друге уговорне стране.

Шта пише у споразуму СНС и СВМ или – рађа ли се „Заједница мађарских општина“?!

“Кроз процес уставне ревизије и реформе политичког система закони који регулишу питања надлежности и финансирања АП Војводине ће добити статус уставног закона. У најскорије време ће се приступити изради измена и допуна Закона о утврђивању надлежности АП Војводине у циљу повећања броја изворних надлежности и приступиће се доношењу Закона о финансирању надлежности АП Војводине у циљу прецизног утврђивања извора финансирања”, наведено је у споразуму.

У споразуму који су потписали Александар Вучић и Иштван Пастор пише да ће „кроз процес уставне ревизије и реформе политичког система закони који регулишу питања надлежности и финансирања АП Војводине ће добити статус уставног закона“.

Што се тиче европских интеграција, наведено је да ће се приликом утврђивања преговарачких позиција за поједина поглавља уважити у највећој могућој мери интереси мађарске заједнице у Србији.

“На темељу ратификованог Закона о потврђивању Европске оквирне конвенције о прекограничној сарадњи између територијалних заједница или власти, усвојиће се регулатива која је компатибилна Мадридској оквирној конвенцији, а којом ће се утврдити право локалних власти да учествују у овим пројектима, али и обезбедити одговарајућа финансијска средства неопходна за реализацију прекограничне сарадње.

Приликом аплицирања за пројекте из стратешког позива ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија 2021-2027. посебна пажња ће се посветити утврђивању приоритета у складу са потребама локалних актера.

У складу са преговарачким Поглављем 23, поштујући начело заштите имовинских права и правичне накнаде, наставиће се процес реституције посебно када је реч о повраћају пољопривредног земљишта и повраћају имовине црквама и верским заједницама.

Што се тиче европских интеграција, наведено је да ће се приликом утврђивања преговарачких позиција за поједина поглавља уважити у највећој могућој мери интереси мађарске заједнице у Србији

Што се тиче питања унутрашњих територијално-организационих питања, СНС и СВМ су се споразумели да се приликом одређивања подручја и граница управних округа, реорганизације државних институција као што је Републички геодетски завод, као и развојних области, води рачуна о просторној, саобраћајној, привредној или другој повезаности општина Ада, Кањижа и Сента које ће, како је наведено, са Суботицом, Бачком Тополом и Малим Иђошем чинити јединствену развојну област.

У приоритетне међудржавне пројекте Владе Републике Србије, поред железничког коридора Београд-Будимпешта спада и реконструкција пруге Суботица-Сегедин као један од приоритетних и хитних пројеката, као и изградња односно реконструкција деонице пруге Суботица-Баја на територији Републике Србије.

Србин.инфо

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!