ЕвроАзија

Око 2.100 људи ухапшено у Русији на демонстрацијама организованим као подршку за Наваљног

Око 2.100 људи ухапшено је данас у више десетина руских градова на демонстрацијама организованим широм земље на позив присталица опозицонара Алексеја Наваљног да се тражи његово пуштање из затвора.

Од Москве до Владивостока присталице чувеног активисте против корупције који је, како се верује, летос био отрован, објавиле су позиве на окупљања у 65 руских градова.

Процењује се да се више десетина хиљада људи окупило у Москви на Пушкиновом тргу где су избили сукоби са полицијом која је у пуној опреми за сузбијање демонстрација, масовно хапсила људе.

Међутим, руска полиција је саопштила да се окупило око 4.000 демонстраната, преноси руска новинска агенција ТАСС.

ТАСС пише да полицајци на терену настављају да упозоравају да је скуп недозвољен и да хапсе најактивније учеснике.

Полиција је потиснула демонстранте са Пушкиновог трга, пише АП.

Невладина организација ОВД-инфо, специјализована за праћење хапшења око демонстрација, саопштила је да је у Москви до сада ухапшено 795 људи, око 300 у Санкт Петерсбургу, а да је у 90 градова укупно ухапшена 2.131 особа.

Међу приведенима је и супруга руског опозиционара, Јулија Наваљна.

Она је раније преко свог Инстаграм налога објавила намеру да изађе на протесте у Москви за свог супруга, који “никад не одустаје”.

Присталице руског опозиционара позвале су на демонстрације и наредног викенда.

Московска полиција је навела да ће без одлагања сузбити сваки недозвољен скуп.

Градоначелник Москве Сергеј Собјањин осудио је “неприхватљиве” демонстрације у јеку пандемије корона вируса.

Прве демонстрације су данас одржане на руском Далеком истоку и у Сибиру где су хиљаде људи изашле на улице у Владивостоку и Хабаровску, Новосибриску и Чити, а наспрам њих распоређене су јаке полицијске снаге, јављају присталице Наваљног.

Узвикивали су “Слобода Наваљном” и “Слобода политичким затвореницима”.

У Јакутску, јужно од поларног круга, око стотину демонстраната изашло је да протестује на екстремној хладноћи од минус 50 степени Целзијуса.

Посебно су брутална хапшења била у Владивостоку, руској луци на Пацифику где је полиција у опреми за сузбијање демонстрација јурила демонстранте и ударала их палицама, преноси агенција Франс прес.

Пошто власти нису одобриле ове скупове, демонстранти свуда у Русији ризикују хапшења и судске процесе.

Уочи најављених демонстрација ухапшена је и осуђена на девет дана затвора порптаролка Наваљног Kира Јармиш због позива на данашње протесте. Полиција је такође привела више сарадника Фонда за борбу против корупције на чијем је челу Наваљни.

Наваљни је ухапшен на аеродрому Шереметјево 17. јануара по повратку са лечења у Немачкој, како је наведено, због кршења правила условне казне.

Заменик министра полиције Александар Горовој изјавио је јуче да у Русији могу да се догоде покушаји да се ситуација у земљи дестабилизује као у Белорусији и Kиргизији.

Извор: Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!