Србија

Брнабић: Србија наручила 15 милиона вакцина

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да интересовање за вакцинацију не јењава и да је све већи број грађана који жели да је прими пријављених преко Е-управе, додајући да грађани “не падају на теорије завере”. Она је навела да је Србија наручила 15 милиона вакцина и да ће их бити довољно и за следећи круг уколико буде било потребе.

“Kада по селима и неким руралним срединама отворимо пунктове за масовну вакцинацију огроман број људи долази, који не показују интересовање да се пријаве преко Е-управе или кол центра”, рекла је Брнабић, на презентацији паметних ИТ кабинета у Првој београдској гимназији.

На интересовање указује, како је навела, да је прошле недеље био рекордан број вакцинисаних у једном дану – 80.450, што “показује да наши грађани не падају не теорије завере и антиваксерске глупости”.

Према њеним речима, процес вакцинације би у Србији текао и брже да имамо веће количине вакцина.

“Очекујемо да сутра стигне око 106.000 Фајзерових вакцина, у идући уторак око 211.000 тих вакцина. Надамо се још једном контигенту Синофарма од 500.000 вакцина, а и Спутњик вакцинама. Верујемо да ће крајем маја стићи и известан број вакцина из Kовакс програма”, рекла је Брнабић.

Она је навела да је Србија наручила око 15 милиона вакцина, додајући: “имао потписане уговоре за толико, прошле недеље смо пустили и вајбер сервис да се људи пријављују, пустићемо и СМС поруке да их подсетимо на могућност пријављивања”.

“Идемо у кампању. То су вакцине и за следећи круг вакцинација, ако буде потребе. Ми још чекамо инструкцију Светске здравствене организације и од тих самих произвођача колико траје имунитет, та антитела. Неки су причали да ће после осам месеци, девет, или годину дана морати поново људи да се вакцинишу”, рекла је Брнабић.

Kако је додала, “ми ћемо имати и за то вакцине, тако да је то била наша логика, када смо набављали вакцине и потписивали уговоре”.

“На жалост, огромни су проблеми, видите, у читавом свету са дистрибуцијом тих вакцина. Ми се добро боримо, али да добијамо вакцине онако како смо имали по уговирима ишло би то још брже”, истакла је Брнабић.

У Србији вакцинисано 39.000 страних држављана

Директор Kанцеларије за ИТ и е-Управу Михаило Јовановић рекао је да је до сада у Србији вакцинисано 2,9 милиона грађана, а више од милион је ревакцинисано.

“До сада је дато више од 2,9 милиона вакцина, а ревакцинисано је више од 1.170.000 грађана”, рекао је Јовановић новинарима у Првој београдској гимназији.

Он је оценио да интересовање грађана за вакцинацију “не јењава”.

“Сваког дана на порталу еУправе имамо нових 15.000-20.000 пријава за вакцинацију, тако да могу да кажем да интересовање не јењава”, рекао је он и додао да се готово и 30.000 грађана вакцинише без пријаве.

Извор: Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!