Економија

Жуте напредне економске убице најављују ново задуживање Србије за 768,8 милиона евра!

Министар финансија Синиша Мали представио је у Скупштини Србије седам законских предлога који су, како је рекао “кључни за даљи убрзани раст и развој српске економије”.

„Ови закони се односе на три области, изградњу саобраћајне инфраструктуре, екологију и унапређење рада јавног сектора. Укупна вредност свих ових споразума је 768,8 милиона евра, дакле огроман износ новца који ћему усмерити у ове три области“, рекао је Мали.

Он је навео да се један зајам односи на урбане средине отпорне на климатске промене, а други је за ефикасност јавног сектора и зелени опоравак.

Од Међународне банке за обнову и развој за пројекте ефикасности јавног сектора и зелени опоравак Србија узима 82,6 евра и додатних 50 милиона од француске банке, јер су, како је рекао Мали, посланици усвојили закон о смањењу емисије штетних гасова, па ови споразуми дају могућност за реализацију „зелене агенде“.

Министар финансија објаснио је и пројекте модернизације железнице вредности 102 милиона евра, и рекао да је опредељење владе да инвестира у нове путеве и пруге и ревитализацију постојећих пруга како би убрзали привредни раст.

За санирање насипа поред реке Саве и Дрине узима се кредит вредан 78,2 милиона евра, а за изградњу гасног интерконектора од Ниша до бугарске границе који треба да обезбеди стабилно снабдевање гасом још 85,5 милиона евра.

„Пред вама је и закон о финансирању ‘Моравског коридора’ вредности 431,6 милиона евра и то је кључан пројекат за тај део Србије, пројекат од националног значаја“ рекао је Мали.

Кад је реч о споразуму са Великом Британијом и Северном Ирском, овај споразум је, како је додао, важан због њиховог изласка из ЕУ, а дипломатски односи Србије и Британије трају 184 године.

Министар финансија је рекао да „нас је председник Србије Александар Вучић обавестио да је стопа раста економије Србије у другом кварталу 15 одсто“ и да то „никад нисмо имали“.

Мали је рекао да ће ове године укупна стопа раста бити више од шест одсто и да ће бити новца за најважније инфраструктурне радове, али и за веће плате и пензије.

Посланици ће о свим споразумима гласати сутра.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!