Хроника

Случај Цвијан препакован: Након три године прикупљали „нове“ доказе

Три године након што је Више тужилаштво у Београду архивирало предмет у случају смрти београдског адвоката и бившег високог функционера СНС Владимира Цвијана, али и непосредно након што је ова успешно заташкавана вест процурела у јавност, МУП је од поступајуће заменице тужиоца добио такозвани налог за прикупљање потребних обавештења. Овај налог, који се углавном издаје у оквиру предистражних радњи, а не након три године од архивирања неког случаја, обухватио је и саслушање Цвијанове супруге са којом је имао сина, а која из неког разлога није испитана још 2018. када је у Дунаву пронађен његов леш.

Најновија сазнања о случају мистериозне смрти Владимира Цвијана објавио је на свом Твитеру београдски адвокат Иван Нинић, који годину дана покушава да приступи целом предмету, на основу Закона о приступу информацијама од јавног значаја.

„Случај Цвијан управо илуструје колико су институције разорене, када је могуће препаковати предмет 3 године касније, без да је ико имао потребу да званично објасни шта је основ ових радњи, ко је наложио, с којим циљем, шта је резултат, где је одговорност што то није урађено 2018“, написао је Нинић на Твитеру.

Због упорног и дрског игнорисања тужилаштава, које је својим (не)поступањем само створило додатно сумњу јавности у читав овај случај, реаговао је и Повереник ком је напослетку дат предмет на увид. Истовремено, Повереник је наложио да се у року од пет дана Нинићу омогући увид у предмет.

У одговору који је Нинић добио из канцеларије Повереника, наведен је низ нових сумњивих околности, које, како наводи адвокат Нинић у својим објавама на Твитеру, јасно указују да је предметз препакован.

Наиме, Нинић наводи д аје поступајућа заменица вишег јавног тужиоца Весна Петровић, предмет архивирала још у марту 2018, два месеца након што је Цвијанов леш пронађен. Из писма Повереника јасно се види да су последња документа која се налазе у предмету из марта 2021. то јест периода након што је у јавност процурела вест о његовој смрти.

Подсетимо, за смрт Владимира Цвијана, који је пред нестанак из јавног живота отворено критиковао власт и председника Александра Вучића, сазнало се тек после три године, тачније прошле. Период од 2014. када је нестао до 2018. када је преминуо остао је под велом мистерије.

“Што се тиче његове смрти, мислим да када о томе говоримо, морамо да се вратимо на период када је нестао из јавног живота. Због чега је морао да нестане, зашто је напустио Србију? То су питање на која немамо одговоре”, каже Нинић.

Подсетимо, јавност у Србији је тек средином марта прошле године сазнала да се Цвијан утопио јануара 2018., што је изазвало бројне контроверзе, с обзиром да то нигде дотад није било саопштено. Он је био истакнути политичар, који је био заступљен у јавном животу Србије, па се тако поставља питање како је могуће да нико од његових сарадника, протеклих година, није поставио питање где се он налази.

Цвијан је иза себе имао дугогодишњу каријеру. Од фебруара 2008. године био је саветник Бориса Тадића, а обављао је и дужност генералног секретара Председништва Србије. Председништво је напустио 2010. године, да би потом приступио Српској напредној странци. На листи СНС-а, на парламентарним изборима 2012. изабран је за народног посланика, да би наредне године напустио ту странку.

Једна од мистерија која је, такође, бацила сумњу у цео случај јесу документа која је БИА објавила о Цвијановом случају. Интересантно је да су припадници БИА са породицом Цвијана обавили разговор тек недавно, иако је политичар мртав већ неко време.

Између осталог, у поменутим документима, а о чему је наш портал још раније писао, Цвијанова бивша супруга до марта ове године није знала да је он мртав.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Нова.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!