Европа

Тридесетогодишњи рекорд у Британији: Инфлација, цене хране руше све рекорде

Инфлација у Великој Британији је порасла у марту на 7 одсто међугодишње.

То је нови 30-годишњи рекорд који погоршава кризу трошкова живота и прети да подрије економски опоравак земље.Уједињено Краљевство је захватила инфлаторна спирала имајући у виду да је у истом месецу прошле године индекс потрошачких цена износио мање од 1,0 одсто, а размере кризе ће, како оцењује агенција „Блумберг“, постати још упечатљивије у априлу услег повећања цена енергије за 54 одсто.

Мартовски подаци о инфлацији шести месец заредом премашују прогнозе економсита. Овакво кретање инфлације вођено је великим повећањем цена широм економије, укључујући раст цена горива, метала и половних аутомобила. Цене оброка у ресторанима, хотела, намештаја, одеће и обуће такође су допринеле успону прошломесечне инфлације.

Банка Енглеске, која је на путу да подигне референтну камату четврти пут узастопно у мају, предвиђа да ће инфлација достићи око 8,0 процената у априлу, при чему постоји ризик да досегне двоцифрену вредност у даљем току године.

Потрошачке цене су у марту на месечном нивоу порасле за 1,1 проценат, што је највећи пораст за тај месец који је икада забележен, наводи „Блумберг“.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!