Црна Гора

ЕУ лопови: Кацин, Лајчак мито и избори у ЦГ

Подгорица — Функционер Демократског фонта Небојша Медојевић поручио да би Еуропол требало да провери рачуне двојице европских званичника Јелка Кацина и Мирослава Лајчака.

“Еуропол треба да провери рачуне и уплате за Кацина, Лајчака и сваког ко подржава мафијашки режим Мила Ђукановића”, написао је Медојевић на свом налогу на Твитеру, након што је Лајчак за РТЦГ казао да: “Нема разумевање за ваниституционално деловање у Црној Гори и не види шта то може да реши”.

Медојевић је, како пишу подгоричке “Вијести”, оштро критиковао понашање српских политичара и аналитичара који су говорили о изборима у Црној Гори тврдећи да, због њихове подршке Ђукановићу, треба да се провере и њихови рачуни. 

Он је навео да је син Весне Пешић, Борис Поповић, један од оснивача чувеног Института за јавну политику Владимира Бебе Поповића, некадашњег шефа Бироа за информисање у влади убијеног премијера Зорана Ђинђића и додао: “Весна , само реци цифру”. 

“Немамо проблем са Бриселом. Штефан Филе се сусрео са мном и тражио кривичну истрагу поводом афере ‘снимак’”, написао је Медојевић.

Кацин одговорио

Реагујући на Медојевићеве оптужбе, Кацин је данас оценио да оне говори више о Медојевићу него о онима које прозива. 

Кацин је казао да би институције требало да раде свој посао како би се смањио маневарски простор безграничног популизма и исмејавања институција црногорске државе. 

“Тај посланик и политичар је био велика нада црногорске политике. Само за неколико година показала се његова реална вредност. Такав његов коментар више говори о његовој невредности него о онима које прозива”, казао је Кацин за подгорички портал Аналитику. 

Кацин је додао да се труди колико је год је то могуће да као потпредседник Делегације која покрива пет држава регије у конкретном случају похвали оно што је позитивно и критикује оно на шта треба указати. “Да ли се то Медојевићу свидело или не то је најмање битно. Ја бих му препоручио да се бави институцијама и својом надлежношћу”, рекао је он. 

Кацин је казао да је висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон најбоље оценила ситуацију у Црној Гори. “Ештон је била у Црној Гори и похвалила напоре, успехе и конструктивност ваше државе и напредак који је постигнут у европским интеграцијама. Црна Гора је пионир демократизације и у свом дијалогу и у самим преговорима је постигла огроман напредак. Баш пре два дана је отворила и затворила 26. поглавље. И мислим да је то права оцена о томе шта ради Црна Гора и све што је постигла је унутар институција”, навео је Кацин.

Опозиција спрема митинг за суботу
Иначе, председништво Демократског фронта ће данас, након консултација с представницима осталих опозиционих странака и цивилног сектора, одредити термин уличних протеста, који ће највероватније бити одржани у суботу, сазнају подгоричке “Вијести”. 

На синоћњем састанку председничког кандидата Миодрага Лекића с представницима цивилног сектора и удружења која су га подржала, одлучено је да се кроз грађанске протесте изрази незадовољство због реакција државних институција на примедбе на регуларност избора. 

Према информацијама “Вијести” из ДФ, циљ протеста дефинисан је као одбрана изборне воље грађана, Устава и закона, а током демонстрација неће бити истицана страначка, нити национална обележја, већ само обележја Европске уније. 

“Протест ће бити надстраначки, и треба да покаже незадовољство грађана због кршења њихове изборне воље. Неће бити постављани шатори у центру, нити ће се демонстранти данима задржавати на улици. Послаћемо поруку надлежнима и чекати њихове даље реакције”, казао је за “Вијести” један од учесника синоћњег састанка. 

Лекић би данас требало да разговара с представницима странака које нису чланице Фронта и с независним интелектуалцима. Након тог састанка требало би да се формира и оперативни штаб протеста. 

Подсетимо, Државна изборна комисија јуче је одбацила свих 17 приговора Лекићевог штаба, међу којима је и захтев за поништавање председничких избора на свим бирачким местима на којима се гласало путем писма, а председништво Фронта је оценило да се ради о “верификацији изборне крађе“.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!