Свет

Људска природа испред Рокефелер центра у Њујорку

ЊУЈОРК- Изложба камених фигура швајцарског уметника који ради у Њујорку Уга Рондинона, отворена је на тргу испред Рокефелер центра у Њујорку.

На уличној изложби “Људска природа”, која ће бити отворена до 7. јуна, представљено је девет камених фигура високих око 5 метара, преноси АФП.

Изложба представља оштар контраст архитектури Менхетна. Неправилне површине камена огољене су а људске фигуре представљене су у најједноставнијим цртама. Архаичне фигуре, сматрају критичари, као да позивају посетиоце да им се провуку кроз ноге и додирну храпаве површине скулптура.

“Поносни смо што настављамо традицију представљања јавне уметности у Рокефелер центру са ‘Људском природом’ Уга Рондинона”, саопштено је из Центра. “Брилијантна дела Уга Рондинона савршено ће се уклопити и уметнички идентитет Центра”.

Митска по величини и идеји, “Људска природа” повезује савремени свет са нашим древним пореклом. Изложба је замишљена директно за Рокефелер центар и представља ново поглавље у Уговом уметничком делу, рекао је главни кустос Николас Бауме.

“Камена фигура је архетипско представљање људског облика, симбол људског духа, повезана са земљом а ипак митска у имагинацији. Фигра не припада никоме, она је безвремена и универзална”, објаснио је уметник своје виђење камених скулптура.

Рондинон већ 20 година ради као уметник, а познат је по мандала сликама, фигуративним скулптурама, великих цртежима-пејзажима и необичним видео инсталацијама. Последњих година окренуо се јавним пројектима.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!