ПРОТЕСТ СРБА у Њујорку због разрешења свештеника и нестанка преко 8 милиона долара из буџета црквене општине

ПРОТЕСТ СРБА у Њујорку због разрешења свештеника и нестанка преко 8 милиона долара из буџета црквене општине

Сукоб свештеника и владике Иринеја траје већ извесно време, а ово је друга смена оца Живојина Јаковљевића. Претходно је био смењен прошле године, али је на основу споразума са владиком враћен у службу 21. јуна 2019. године

Протест почиње од 19 часова, а место окупљања је Средња школа “Њу Рошел” у предграђу Њујорка, у чијој се непосредној близини налази резиденција владике источноамеричког Иринеја.

Пре неколико дана чланови новоизабраног Управног Одбора Саборног Храма Свети Сава у Њујорку писмом су обавестили парохијане о новој смени проте Гавриловића:

“С тешким срцем дужни смо да вас обавестимо да је 16. новембра 2020. године након Свете Литургије Владика Иринеј оцу Живојину уручио писмени акт у коме га обавештева да га разрешава парохије Саборног храма Светог Саве у Њујорку.

ПРОТЕСТ СРБА у Њујорку због разрешења свештеника и нестанка преко 8 милиона долара из буџета црквене општине

FOTO: PRINTSCREEN

У свом акту Владика Иринеј није навео разлог разрешења нити је оца Живојина о разрешењу унапред обавестио. Владика Иринеј је акт уручио дан пре састанка који је заказао за 17. новембар, 2020. године. са новоизабраним Управним Одбором и оцем Живојином.

Новоизабрани Управни Одбор је био приморан да упути допис Владици Иринеју да састанак отказује све док одлуку о разрешењу оца Живојина не повуче.

С обзиром да су парохија и наша црква угрожени, обратићемо се вишим црквеним властима, са молбом да предузму све кораке да свештеника, нашу парохију и храм заштите”, каже се у саопштењу Управног одбора цркве “Светог саве”

Да подсетимо, сукоб свештеника и владике Иринеја траје већ извесно време, а ово је друга смена оца Живојина Јаковљевића. Претходно је био смењен прошле године, али је на основу споразума са владиком враћен у службу 21. јуна 2019.

Према сазнањима Serbian Timesa из извора блиских Управном одбору цркве, велика већина парохијана подржава оца Живојина, а разлози за смену наводно су везани трошкове обнове спаљене цркве.

Више од четири година од пожара у коме је 2016. до темеља сравњена под још увек неразјашњеним околностима, Саборна црква Светог Саве није добила употребну дозволу. У међувремену су ојачани зидови и подигнут привремени кров.

Према информацијама које је председник актуелног Повереништва усмено рекао неким парохијанима, на досадашњу реконструкцију потрошено је преко 8 милиона долара, иако је 2017. тадашње повереништво дало процену од 3,6 долара трошкова после којих ће црква добити употребну дозволу.

Међутим, од дозволе за сада нема ништа, а црква је и даље под скелама.

– По Статуту парохије, сваки непредвиђени трошак већи од 40 хиљада долара захтева формално одобрење парохијана на ванредној скупстини. До сада је потрошено 8 милиона, а није било сазивања ванредних скупштина. Парохија жели да зна како је новац потрошен, каже за Serbian Times извор из Управног одбора црткве Светог Саве.

Према његовим речима, владика Иринеј је у јуну 2019. године обећао да це парохија моћи да изабере свој Управни Одбор. Иако је у септембру 2020. изабран, Одбор још увек чека да буде признат од стране владике.

-Тренутно црквом управља Повереништво које је владика лично именовао. Ми очекујемо да се то промени и да владика овласти Управни одбор да преузме своју дужност. Неки парохијани су синоћ већ простествовали испред владичанског дома синоћ, уз пратњу полиције, а протести се спремају и у наредним данима, најављује наш саговорник, који открива и могућу позадину приче:

–Главна ликвидна имовина Светог Саве су тзв. “ваздушна права” (“air rights”), која подразумевају дозволу власницима околних парцела да зидају објекте веће од цркве. Процењује се да она, с обзиром на изузетан положај цркве у самом центру Менхетна, тренутно вреди око 100 милиона долара. Према неким сазнањима, споразум са компанијом која прави небодер на плацу поред цркве је већ потписан, уз дозволу Повереништва, што би могао бити разлог због кога владика Иринеј не жели да Управни одбор преузме своја овлашћења, истиче извор Serbian Timesa из нповоизабраног Управног одбора цркве Свети Сава у Њујорку.

Kurir.rs/Serbiantimes.info

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Срамотно саопштење патријарха Профитирија

Срамотно саопштење патријарха Профитирија

Срамотно саопштење патријарха Порфирија још једном је потврдило да је режим Александра Вучића развалио све …

БЛОКАДА СРБИЈЕ: Протести у Београду, Новом Саду, Пожеги, полиција напада народ (видео)

БЛОКАДА СРБИЈЕ: Протести у Београду, Новом Саду, Пожеги, полиција напада народ (видео)

Велики протест грађана, еколошких активиста и организација, заказан је за данас од 14.00 сати, а …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *