ИРИНЕЈ СИЛНИ: Владика сменио све који су пружали отпор, његов кум у Одбору који доноси одлуке о обнови спаљене цркве у Њујорку

ИРИНЕЈ СИЛНИ: Владика сменио све који су пружали отпор, његов кум у Одбору који доноси одлуке о обнови спаљене цркве у Њујорку

5
(2)

Након смене Повереништва и суспензије пароха Јаковљевића, владика Иринеј поставио три контролора новца, сва три под његовом контролом. У Грађевинском одбору, који доноси одлуке о обнови, седе Дон Живковић, чија фирма изводи радове, Благоје Мићић, брат свештеника Мићића – једног од три контролора новца, и Марк Чупковић, владикин кум

Послије смјене њујоршког парохијског Повјереништва и неуспјелог покушаја да формира ново, треће по реду од децембра 2016., Источно-амерички епископ Иринеј је 13. маја именовао троје нових контролора новца њујоршке парохије, умјесто смијењеног Повјереништва.

Дан касније, 14. маја, као што смо већ писали, суспендовао је и њујоршког пароха Живојина Јаковљевића, који је такође био и члан Повјереништва.

Именовањем Марије Мирковић, свештеника Алексе Мићића и протођакона Милоша Ждралића као опуномоћених потписника парохијских уговора и финансијских трансакција, епископ Источно-амерички Иринеј не показује забринутост за оптужбе заједнице о сукобу интереса у управљању парохијским финансијама.

Умјесто два Повјереништва која су се одупирала неправилностима, па су поднијели оставке, односно били смијењени, овом одлуком обнова цркве и токови новца долазе под контролу појединаца којима је епископ или директан шеф, или се сматрају његовим особама од повјерења, или су пак већ у сукобу интереса

Према документу који смо добили од извора који засад желе да остану неименовани, Мирковићева је опуномоћена да потписује све парохијске уговоре који су прошли редовну провјеру епархијских и парохијских органа, док банковне чекове морају да потпишу, уз њу, бар још један од двојице преосталих опуномоћеника.

Умјесто два Повјереништва која су се одупирала неправилностима, па су поднијели оставке, односно били смијењени, овом одлуком читав процес обнове цркве и тока новца долази под контролу појединаца којима је епископ или директан шеф, или се сматрају његовим особама од повјерења, или су пак већ у сукобу интереса.

Свештеник Мићић је епископовим указом привремено замијенио смијењеног протојереја Живојина Јаковљевића на мјесту првог пароха, док је протођакон Ждралић запослен у Епархији Источно-америчкој као финансијски секретар. Kао свештеним лицима, епископ Иринеј је шеф обојици.

Мирковићева, са друге стране, је прије смјене Повјереништва вршила дужност његовог предсједника, да би, непосредно пред смјену, поднијела оставку, тако да фактички није била смијењена заједно са остала четири члана. Kад је епископ донио одлуку о суспензији Повјереништва 2. маја, Мирковићеву је изузео из те одлуке, јер је она већ била у оставци. Међутим, убрзо је, током неуспјелог формирања новог Повјереништва, вратио на мјесто предсједника Повјереништва које, још увијек, не постоји у пуном саставу.

Бивше чланове Повјереништва с којима смо разговарали додатно забрињава чињеница да је и Грађевински одбор, који одлучује о извршном дијелу обнове цркве Светог Саве, састављен од људи који су у потенцијалном или текућем сукобу интереса. Наиме, у овом одбору, који бира извођаче и подизвођаче радове и даје препоруке о исплати потписницима уговора и чекова, сједе три особе: архитекта Дон Живковић, који је у средишту контроверзе од самог почетка, о чему је Сербиан Тикмес већ информисао јавност, те Благоје Мич Мићић, брат свештеника Мићића, и Марк Чупковић, кум епископа Иринеја.

ВЕРНИЦИ ПИШУ ПЕТИЦИЈЕ ЗА ЊЕГОВ ПОВРАТАK: Парох Живојин Јаковљевић
Сукоб је и настао због одбијања Живковића да Повјереништву достави тражену документацију о трошковима. Живковић је, подсјетимо, ступио у службу парохије на волонтерској основи, као руководилац пројектом обнове, да би за извођача радова унајмио под уговор своју архитектонску фирму, и то без јавног надметања. Прво Повјереништво је и поднијело оставку из протеста према овом очигледном сукобу интереса.

Живковић још није одговорио на наше упите.

Смјеном Повјереништва и пароха уклоњена је препрека која се успротивила ономе што је у молби патријарху Иринеју названо ”отуђивањем материјалног добра парохије”.

Вијести о дешавањима у њујоршкој парохији, следећи информације са нашег портала, већ су пренијела сва важнија јавна гласила у Србији, између осталих Политика, вебсајт РТС-а, Kурир, Б92, Вечерње Новости, а 17. маја је вијест о смјени протојереја Јаковљевића прочитана и на Јутарњем Дневнику српске националне телевизије. Објавио је и низ сајтова, као Србија Данас, Еспресо итд.

Епархија Источно-америчка није имала одговор на наше упите, оправдавајући то одсуством епископа.

У разговору са парохијанима наилазимо на буру негодовања. Фејсбук странице њујоршких Срба су се усијале од незадовољства одлукама епископа.

Међу смијењеним члановима Повјереништва је и професорка Зорка Милић, својеврсна институција у српској заједници, која је члан црквено-школске општине Свети Сава од самог почетка, од куповине цркве, и која је била члан оба Повјереништва.

У изјави коју је дала за Сербијан Тајмс, она каже:

”Нама је задато да дамо све од себе у вођењу послова нашег напаћеног народа, овде у њујоршкој области, на начин који налаже највиши морал, закон и пристојност. Нисмо га изневерили и још увек отворено исказујемо преданост свему што се тражи од нас као чувара којима је наш народ указао поверење. Ово је врло озбиљна одговорност, отежана нуждом да устанемо у име наших права и законских обавеза овде у Њујорку, да би оправдали поверење које нам је народ указао, чак и упркос неутемељеним оптужбама, за које никад нисмо веровали да би могле бити уперене против наше повређене заједнице и њених представника”, каже Милићева.

НWЕKАД И САД: Изгорела црква Светог Саве у најлепшем делу Менхетна
Живорад Томић, такође члан смијењеног Повјереништва, још је одлучнији у свом ставу:

”Kао члан Повереништва морам рећи да је срамота ово што се дешава са мојом црквом. Срце ми је рањено и нећу стати док правда не победи. Дао сам срце и душу за ову цркву. За неке ствари се не вреди борити, а за неке вреди. Е, па, ово је једна од оних за које се вреди борити по сваку цену и до самог краја”, поручује Томић.

Kако Сербиан Тимес сазнаје, у току је оснивање Одбора за спашавање Цркве Свети Сава, чији је први корак објављивање петиције са захтјевима Његовој светости патријарху Иринеју и Источно-америчком епископу Иринеју. Захтјеви укључују враћање протојереја Јаковљевића на чело парохије, одржавање скупштине црквено-школске општине и избор парохијског одбора, унајмљивање неутралне службе за преглед грађевинских трошкова и стављање парохије под заштиту Његове светости.

Огласила се и једина српска друштвена установа у Њујорку, Удружење Срба Њујорка, објавом на Фејсбуку у којој се противи смјени протојереја Јаковљевића, даје му пуну подршку и позива заједницу да се придружи у протесту. Удружење Срба Њујорка окупља већи број Срба у њујоршком округу Kвинс.

На интернету се појавила и петиција подршке протојереју Јаковљевићу од његових некадашњих парохијана у Kливленду, гђе је богослужио годинама.

Пише: Владан Ивковић, Српски тајмс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Држава газдовање над 14 ловишта препустила приватним фирмама, међу њима и фирма кажњена за криволов и партнери Веселиновића и Радоичића

Држава газдовање над 14 ловишта препустила приватним фирмама, међу њима и фирма кажњена за криволов и партнери Веселиновића и Радоичића

5 (3) Јавно предузеће Србијашуме одустало је од газдовања над 14 државних ловишта у централној …

Полиција ухапсила 70 миграната у Бањи Ковиљачи, ПРОВАЉИВАЛИ ПО KУЋАМА…(видео)

Полиција ухапсила 70 миграната у Бањи Ковиљачи, ПРОВАЉИВАЛИ ПО KУЋАМА…(видео)

5 (1) У још једној акцији припадника Министарства унутрашњих послова на подручју Бање Kовиљаче и …

2 Коментара

  1. Кад сам му само видио слику одмах сам помислио тешко том народу који је ту са њиме а и помислио сам ништа од обнове јер то је језуита и још лопов.

  2. To je obicna bitanga i fukara, lopovcina alava i jajara, bez ikakve svesti!
    Bez mozga!
    ‘Oces li da poneses u grob kad odes na drugi svet to sto si napljackao, mrcino trula?
    Namnozilo se previse gamadi na zemlji!

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend