Србија

Река адреналина у клисури Градца

ВАЉЕВО – Минулог викенда, више од 30 такмичара из читаве Србије учествовало је у јединственој, трећој по реду, авантуристичкој трци „Ваљевски изазов“. Што пешице, што бициклима и кајацима, спуштајући се ужадима, скачући са стена, пролазећи кроз пећине и кањоне, на венцу Ваљевских планина превалили су стазу дугу више од 50 километара!

Победила је екипа „Уги Мојо“ (Игор Вуковић и Ненад Мојсиловић из Београда), друго место освојио је тим „Паклени стрелац“ (Владимир Ранковић и Младен Николић из Ваљева), а трећи су били Београђани Павле Тасић, Вук Шекуларац и Марко Бјелић („Лупус, Паулус ет Маркус“).

– Трка је почела у самом центру Ваљева, а стаза је убрзо зашла у дивљину и пролазила кроз позната села Стрмна Гора, Сушица, Стубо, Лесковице и Лелић, те клисуру реке Градац, кањон реке Сушице и Ленчину пећину – набраја Иван Настић из организације „Вајлд Србија“. – Сви учесници су 20 километара возили бицикле, а остатак трасе савладавали трчећи козјим стазама и пролазећи кроз екстремно уску, неуређену пећину… Кањоном реке Сушице дугачким четири километара, такмичари су прошли скачући с камена на камен, те природним, стеновитим тобоганима које је природа извајала у ваљевским кречњачким пределима. Осим што су се отискивали са десет метара високе стене у зелене вирове хладне реке Градац, пролазили су и кроз Ленчину пећину, једну од најекстремнијих у Србији, са задатком да савладају такозване мале осмице, пећинске меандре широке свега двадесетак сантиметара и вијугају тако да једва остављају места за пролазак тела.

У касним вечерњим сатима, уморне екипе стизале су до циља – Коњичког клуба „Дегурић“ у клисури реке Градац.

– Немамо често прилику да се упустимо у нешто као што је Ленчина пећина и то нам је, сваке године, истински изазов – кажу победници Ненад Мојсиловић и Игор Вуковић. – Предиван је осећај победити, посебно у трци оваквог типа, где су све дисциплине веома захтевне. Лане је трка била мало другачија, било је више бициклизма него трчања, па смо и ове године дошли да уживамо у природи и узбуђењима.

АКАДЕМСКА ПОДРШКА

– ТРКА је одржана уз подршку града Ваљева, док је вредне награде за победничке екипе обезбедила продавница „Иглуспорт“ – каже Настић. – У организацији су, иначе, као контролори на одређеним пунктовима, учествовали и студенти Факултета „Сингидунум“ из Ваљева, којима је ово уједно била и пракса из туризма.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!