fbpx

Нови удар на мале привреднике, укида се паушално опорезивање за трговце, угоститеље, књиговође, агенције…

0
(0)

Уколико Скупштина Србије данас усвоји Предлог новог закона о опорезивању, највећи број предузетника и малих привредника престаће да ради, мораће да затвори радње и отпусти своје раднике

Нови удар на српске мале привреднике! Уколико посланици Скупштине Србије данас (без размишљања) изгласају нову одлуку Владе о укидању могућности паушалног опорезивања за велики број предузетника, на десетине хиљада агенција, угоститељских и трговинских објеката, адвокатских и књиговодствених канцеларија и лекарских ординација ће моћи да се затвори, а неколико пута више радника ће остати без посла.

Наиме, према Предлогу закона о изменама и допунама Закона о порезу на доходак грађана, право на паушално опорезивање биће укинуто предузетницима који обављају делатност из области: правних послова, рачуноводствених, књиговодствених и ревизорских послова, послова пореског саветовања, рекламирања и истраживања тржишта, као и из области здравствене делатности, трговинама на велико и на мало, хотелима и ресторанима, делатницима који се баве финансијским посредовањем и активностима у вези с некретнинама.

Милица Бисић, саветница министра финансија Млађана Динкића задужена за порески систем, каже за Телеграф да је овакав закон “праведнији према привредницима”:

– Овом изменом утврђују се одређене врсте делатности, и то њихов незнатан број, које су таксативно наведене, а по основу чијег обављања предузетник не би могао да оствари право на паушално опорезивање имајући у виду превасходно сврху постојања права на овакав вид опорезивања. Право на паушално опорезивање поред критеријума опредељеног висином промета (који је предложеним изменама закона повећан са 3.000.000 на 6.000.000 динара годишње), цени се и у односу на врсту делатности и обим и врсту посла, као и на околност да ли је обвезник у стању да води пословне књиге. Опорезивање стварно реализоване добити је знатно праведније, јер се порез плаћа на стварну разлику између прихода и расхода обвезника, а не претпостављену какав је случај код паушалног опорезивања, наводи саветница министра финансија.

Да ли је заиста праведна одлука да се предузетницима, који су и у садашњим условима опорезивања једва састављали крај с крајем, наметне нов закон, показаће време, тек чини се да је држава, у немогућности да опорезује богаташе или да им испита порекло имовине, одлучила да буџетски дефицит попуни цеђењем малих привредника.

Како сазаје Телеграф, више струковних удружења спрема се на протесте уколико овакав закон данас буде изгласан и прихваћен, јер тај “незнатан број” предузетника, према проценама, обухвата много више од 70% свих малих привредника у Србији.

Александар Јовановић

Telegraf.rs

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Смедерево: Скоро 400 радника Фабрике каблова ПКЦ добило отказе преко СМС-а

5 (4) Отпуштени радници фабрике каблова ПКЦ у Смедереву тужиће агенцију за привремено запошљавање „Тренквалдер“ …

На путу до тањира јунетина поскупи три пута: Сточари незадовољни ценом

5 (5) ДРЖАВНЕ робне резерве, после дужег периода, преузеле су 800 грла јунади, од 3.500 …

3 Коментара

 1. „Вође“ све решавају
  Ми смо оболели од култа „вође“, па странке и нису странке, већ гласачко тело за „вође“, које воде своју приватну политику, посебно у кадровском домену.Тако је гинеколог Данице Драшковић, супруга дописника СНН-а, постала дипломатски аташе у Дамаску, да се не досађује код куће. Даница Драшковић је била у управним одборима јавних предузећа! Пашеног Вука Драшковића Боривоје Боровић је наметнут Ужицу, као кадар Ужица, за посланика Скупштине Србије, тако што су Ужичани обманути да ће Боровић отворити адвокатску канцеларију у Ужицу, што никада није учинио! А, какве везе има адвокатска канцеларија са посланичким мандатом, осим промоције Боровића као адвоката! Тако се Боровић, уз помоћ Вука Драшковића, представио као велики адвокат.
  Али, ово је, само, један пример нашег, свеукупног, јадног кадровања које нас, столећима, у црно завија и у свету представља као народ који има „вође“ какав је и народ, а не најумније, најспособније, најчеститије у моралном и сваком другом погледу. Зато нам најумнији и најспособнији, деценијама, беже из земље и изграђују друге државе, које у њихово школовање динара нису уложили!
  Нема нам спаса док не променимо изборни закон, да бирамо најспособније, по имену и презимену, са доказаним радним и моралним квалитетима, а не по жељама страначких „вођа“.
  Зрели смо за протекторат, али пре њега треба да прихватимо предлоге Бранка Драгаша и пређемо на електронско учешће грађана у доношењу одлука. Већ чујем приговоре, какво електронско учешће код 60% функционално неписмених, па им одговарам да ће млади, који су, у садашњим условима владања партијски „вођа“, тотално искључени из ма каквог одлучивања, добити шансу да се најактивније у свеукупно управљање овом јадном Србијом.
  Тихомир Ђурђић

 2. ПЕСМА ГОСПОЂИ ЕВРОПИ

  Госпођо Европо, због чега се на мене тако сурва?

  Јесте да си женског рода, али немој да будеш курва.

  Ти имаш цео хлеб, а мени само мрва.

  Зашто на мене гледаш као на обичног црва?

  Знам, теби је лепо, раскошно. Све ти је равно,

  Могу и ја гладан, али као и увек ићи ћу усправно,

  Зашто се играш са мукама мојим?

  Моја колена нису да клечим, него да усправно стојим.

  Зарђаће гвожђурија којом ми претиш;уместо да смо заједно, ти ми се светиш!

  Уместо да далеко гледаш, ти кратко видиш.

  Шта ћемо, госпођо Европо, када се постидиш?

  Ево, госпођо Европо, ја ћу ти рећи:

  праштам ја, праштам; мали су често од великих већи!

  Михаило Ћуповић, из Мокре Горе

  Из књиге О славним солунцима и најуспешнијим Креманцима,

  аутора Тихомира Ђурђића из Ужица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *