Србија

Чачак: Нађена хумка из бронзаног доба

ЧАЧАК – НА локалитету Дубац у Јанчићима, недалеко од Чачка, где се тренутно завршавају археолошка ископавања, пронађена је хумка стара више од 4.000 година. Претпоставља се да је била направљена за неког племенског првака из периода раног бронзаног доба.

У Јанчићима су, по речима Катарине Дмитровић, кустоса и археолога Народног музеја у Чачку, истраживања почела пре три деценије, када је пронађено више праисторијских тумула из средњег бронзаног доба. Тада су на овом простору откривене многобројне гробнице, међутим, пољопривредни радови, проширивање путева и други фактори утицали су да се преполови број евидентираних налазишта, које је музеј уочио у овом крају.

– Тумул који је истражен ове године даје нове податке о сахрањивању под хумкама током бронзаног доба у овом крају – јаже Катарина Дмитровић. – Ову хумку одликује изузетна архитектура од веома крупног камења у облику стена и громада, малтене мегалитске архитектуре. У њеном центру истражен је гроб спаљеног покојника. Урна из средњег бронзаног доба од које је откривено више делова, тако да ће се њена евентуална реконструкција обавити у чачанском музеју.

Како нам је објаснила Катарина Дмитровић, према аналогијама, оснивање ове хумке датира у рано бронзано доба, што је око 2.000 година п. н.е. Оно што је сигурно, према облику и начину зидања ове хумке, јесте да се ради о некој истакнутој личности, можда племенском вођи или неком истакнутом члану заједнице.

Археолози наводе да на потезу Каблара, нарочито Великог поља, постоје многобројна неистражена археолошка налазишта.
СВЕДОЧАНСТВО О ОБИЧАЈИМА

– ПЛАН је музеја да настави истраживања праисторијских некропола под хумкама у чачанском крају, чији је број вишеструко смањен у односу на резултате ранијих рекогносцирања. Истраживања ових објеката представљају малтене једини вид заштите и очување података везаних за обичаје сахрањивања током металних доба у нашем крају – закључила је Дмитровићева.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!