Решења пријемног из математике за 2.000 динара?

Решења пријемног из математике за 2.000 динара?

0
(0)

ТЕСТОВИ за малу матуру продавали су се у понедељак на улици за 2.000 динара. Да ли је реч о веродостојним комбинацијама питања, знаће се већ у уторак, када деца буду решавала задатке из математике. Поједини наставници тврде да су их деца дан пред полагање завршног испита из српског језика звала да им помогну у решавању конкретних питања – управо оних који су се у понедељак нашли на тесту.

– Неколико ученика којима сам држала приватне часове и припремала их за завршни испит у недељу ме је питало да им помогнем око одговора на одређена питања. Била сам шокирана када сам оцењујући тестове схватила да је реч о идентичним задацима – испричала је наставница школе на Палилули. – У школи, од колега, нисам чула да су видели тест.

ПРОШЛОГОДИШЊИ СЦЕНАРИО И ПРОШЛЕ године могле су да се купе све три комбинације теста из математике, које само у неким детаљима нису биле идентичне оригиналима, о чему су „Новости“ прве писале. Претпостављало се да је тест „процурео“ из процеса штампања, тако што је неко фотографисао мобилним телефоном. Полицијска истрага није пронашла кривце, а највећи „кривци“ испали су медији који су указали на криминал.

Слично прича и наставница српског из школе на Новом Београду. Она каже да о томе причају деца, али не и наставници. Тестови су, кажу, кружили међу децом, на „Фејсбуку“ и били су прослеђини електронском поштом. Бар према сазнањима „Новости“, нису се продавали испред школа.

Наш репортер је комплет од три теста из математике, од којих ће један, наводно, у уторак да извуче министар просвете Жарко Обрадовић, и који ће осмаци решавати, набавио од ђака по цени од 2.000 динара. Наводно, када су пре неколико дана појавили, задаци су коштали и до 500 евра. Да испитају регуларност мале матуре, биће наредних дана посао Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарство унутрашњих послова.

А ученици који су у понедељак, најрегуларније, под надзором наставника и супервизора, полагали тест из српског језика, кажу да су питања била знатно лакша него на пробном тесту.

ПРИЈАВИЛИ ПОЛИЦИЈИ СТИГЛЕ су нам електронском поштом две пријаве, од којих једна анонимна, а друга потписана – каже, за „Новости“, Зоран Костић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја. – Министар је одмах та сазнања проследио МУП на даљу проверу, јер је то њихов посао. Министарство просвете је савесно и професионално радило свој посао, тестови су чувани и транспортовани у строгој контроли. Ако је неко одлучио да се поиграва с државом, треба хитно да се казни.

На полагању је било 70.385 осмака, међу којима и 1.200 одраслих ђака, који осмолетку завршавају у оквиру програма „Друга шанса“. Осим на српском, полагало се и на мађарском, албанском, словачком, русинском, хрватском и румунском језику.

Најтежа питања, према процени малих матураната, била су – препознавање стилских фигура и правопис.

Према оцени министра просвете Жарка Обрадовића, који је посетио београдску ОШ „Јелена Ћетковић“, организација завршног испита протекла је добро.

– Мала матура ни за њих ни за нас није обичан тест – рекао је. – Много тога посредно истражујемо, па ће анализа нивоа до ког смо дошли по генерацијама, школама и окрузима показати да ли су потребне промене методологије. Можемо очекивати да ће промена приступа помоћи да се на међународним такмичењима постигну бољи резултати.

Ове године, утисак је наставника који су оцењивали тестове, нема никавих недоумица око бодовања и тачних одговора. Према речима Весне Јокић, директорке ОШ „Михаило Петровић Алас“, тест је био лакши од пробног.

– У нашој школи полагало је 80 ученика и први од њих су решили тест за мање од сат времена – каже Весна Јокић за „Новости“. – Поштовали смо процедуру, тестови су били у сефу до почетка полагања, када смо их извадили из специјалних кеса, у присуству супервизора.

Иста процедура ђаке чека у уторак. Министар ће у 9.45, с директним преносом у програму РТС, извући једну од три комбинације питања, а ђаци ће од 10 до 12 решавати задатке из математике.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јеремић: Четиристо милиона “Миленијум тиму” без тендера за посао од недељу дана

Јеремић: Четиристо милиона “Миленијум тиму” без тендера за посао од недељу дана

5 (8) Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је у Зрењанину да је компанија “Миленијум …

Горан Пајић: Србија мора да зна језиву истину, коју Вучић крије од народа! (видео)

Горан Пајић: Србија мора да зна језиву истину, коју Вучић крије од народа! (видео)

3.9 (7) Аутор и водитељ Вук Росандић #ГоранПајић #АлександарВучић #Нато Србија мора да зна језиву …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend