Хроника

Вучић пљачка и РТБ Бор

Недавно је на адресу Министарства одбране Србије и кабинета ресорног министра Александра Вучића, освануло писмо у коме га група запослених у Рударско топионичарском басену (РТБ) Бор моли да “обузда” члана свога “тима”, директора овог гиганта, Благоја Спасовског и његовог заменика, Милинка Живковића. Писмо је утолико интересантније што га пишу чланови синдиката “Независност” и присталице Српске напредне странке којима је Вучић наметнуо ове људе декретом.

Поверење са којим су му писали, више је него наивно, а истовремено и дирљиво, јер је очигледно да аутори нису упућени у позадину Вучићевих обавеза према “евроатланским пријатељима”. На Западу се бакар из Бора продаје по цени која је испод тржишне, и то у време кад овај метал бележи високе вредности на берзама. Спасовски је Вучићев послушник и само ради свој посао. А то, на жалост, аутори писма не виде, јер и даље верују да је њихов политички вођа “осведочени борац против корупције”. Таблоид објављује писмо у целости, уз неопходну редактуру…

По ко зна који пут Вас молимо да помогнете или бар обуздате јадно и несретно “појачање” у заједничком тиму, Благоја Спасковског и његовог заменика, а заједничког нам посланика Милинка Живковића. Морамо напоменути да Вам ово пише група радника са огромним радним искуством у РТБ-Бор, а иначе смо искрени гласачи и чланови СНС, где су садржани прости елементи људске искрености, непосредности и забринутости за судбину РТБ-Бор и нас самих, пошто од тога живимо и издржавамо породице.

Врло је битно не насести на шупље приче ових шизофрених билмеза, него храбро и правично кренути у епохалне промене, које може да уради само правичан начин размишљања и деловања, а то је висок ниво одговорности, модеран начин размишљања, памет, поштење и одговоран рад.

Но, господине председниче, Вашом задњом посетом Бору, дали сте потпуни легитимитет и легалитет Благоју Спасовском и Милинку Живковићу, иако су они два највећа мафијаша у том делу Србије. Несхватљиво је да та двојица превараната имају такву моћ преображаја, тако да сте указали поверење једном правом политичком сунцокрету, јер је постао, спортски речено, вођа навале против дојучерашње екипе, а крајњи циљ им је уништење РТБ-Бор зарад појединих интереса у Бугарској.
План производње бакра за 2012. године је испуњење са 70 одсто, што се да лако проверити, а папиролошки је приказан да је испуњен у потпуности. Завршни рачун му је лажан (дакле, фалсификован) и штелује га како њему одговара, а надлежне органе обмањује даје све уреду.

Молимо Вас пошаљите људе од струке из Београда, не да питају за податке, него да прегледају све папире. 

Господине председниче, нашу партију (СНС) чини народ, Тома Николић и Ви као председник, али народ поприлично гунђа што смо постали азил за лопове, каријеристе и профитабилне политичаре, само да би и даље остали на директорским местима и постојећим привилегијама. Недавно сте дали зелено светло за пријем седам нових чланова (бивших чланова УРС), који су, иако лопови по професији, дочекани као успешно појачање (то важи једино ако се та успешност мери десетинама хиљада украдених евра из Бора, или финансирањем странку на локалу). Дакле, остављате нам простора за сумњу…Узгред, ови нови чланови представљени су као успешни менаџери иако су обични манипулатори званичних органа. Наиме, са фалсификованим завршним рачуном створили су од РТБ-Бор безумну средину у којој је све неизвесно и ништа није сигурно.

Зарад Ваше информисаности, треба рећи да је пре доласка Благоја Спасковског, у РТБ-Бор цена бакра била 3500 долара по тони, а сада је око 8000 долара по тони. Запослени радника било је више од 7500, а сада нешто више од 5000 радника. Дакле, на основу ових података можете закључити какав је његов менаџерски квалитет и колико је задужио РТБ-Бор. Он до краја године пуни 65 година и треба да иде у пензију. Већ му треба тражити замену, а, као што знате, Бор има младих и стручних инжењера који могу да га замене.

Са овако повољном ценом бакра на светској берзи више од 200 људи у Бору могу бити директори у РТБ.

Немојте да Вас лажу најближи сарадници са министром Миланом Бачевићем на челу, јер се оправдано поставља питање ко је у овој причи већи кривац: директор криминалац, или његов послодавац који је у томе директно или индиректно учествовао?

Предузећа у реструктуирању по питању јавних набавки треба изједначити са јавним предузећима, јер јавна предузећа иду на тендер. То је уосталом било програмско начело СНС у предизборној кампањи. Међутим, ови овде у Бору узму две до три понуде својих пријатеља, одреде кога они хоће и уз свој проценат плаћају коме хоће, тако да ту иду огромна државна средства, а могла би да се постигне велика уштеда.

Зато Вас молимо да на ове околности упутите београдске полицајце, пошто су ови из Бора лаћени парама РТБ. Углавном сви уредници новина су на његовом платном списку, и доласком у Бор увек су његови гости. Уколико га сматрате успешним и врхунским стручњаком поставите га у фирму где нема бакра, па ћете се врло лако уверити у његову способност. Недавно сте изјавили да многе лоповлуке не могу да докажу надлежни органи. У овом случају, Благоје Спасковски има уходану екипу за “пеглање папира” иако нису чисти. Правило је да након извесног времена поцепају праве папире а у регистратор ставе такозване штеловане папире.

Зато, господине председниче, уколико сматрате да треба да реагујете, Ви реагујте, а ако не онда ништа, остала нам је чиста савест, јер смо Вам на време предочили чињенице и информисали Вас о свему. Скоро смо у дневном листу “Блиц” прочитали да ћете дуг који РТБ има према Електродистрибуцији Србије (ЕПС) од милијарду динара претворити у јавни дуг. А то нимало није добро, јер електране поново не могу на време заврше свој редован сезонски ремонт. 
Спасовски је у РТБ купио лажни социјални мир дизањем плата, није плаћао ни струју ни порез ни допринос на пуне зараде, него само нешто минимално, што се такође да лако проверити.

Морамо да кажемо и то да у последње време нема довољно концентрата за производњу бакра, па топионица често стоји што су огромни и непотребни трошкови. Морате да знате да то нико нормалан не би радио, а понајмање прави домаћин и менаџер, каквим сте га Ви представили.

Ово је само мањи део бројних недела ових превараната који све раде “са легитимитетом”, па Вас молимо да барем проверите ове наше наводе или, што би било знатно боље, покушајте да их санкционишете, мада нам је добро познато да и Ви не можете све да решите, због мангупа у сопственим редовима.

У супротном, овако ће само тећи време, док не схватимо да нико од нас не може направити боље људе него што иначе јесмо. Јер, као што је добро познато, нема те партије која ће од лопова направити успешног бизнисмена и менаџера, нити било какве магије, па ни Влашке, да од лењивца направи вредног радника. А понајпре, нема те касе која ће нам напунити џепове еврима, пре него што их зарадимо. За сада толико, најискренији поздрав од групе радника из независног синдиката.

 

Магазин Таблоид

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Трагично је, а још је жалосније како се крчми, распродаје и уништава Србска имовина… За време Краљевине динар је имао златну монету, односно подлогу. Колико је било динара, толика је била количина злата као покриће. Из наших рудника се добијало прек 2000-3000 кг злата, и плус и остале руде које су имале тржишну вредност. У последњих 70-десетак кодина од када је започела партијска, а данас и страначка диктатура. Изгубили смо све вредноасти које смо имали…

  2. Pljacka nego sta. Tek ce da pljacka. Pa, da l' jos neko misli da je on cestit covek nakon sto je sa ledja zabio noz Voji Seselju, coveku bez koga bi bio obican crv, gnjida??
    vUCKo je jedna obicna glista, beskicmenjak bez skrupula.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!