Србија

Почеле пријаве за враћање дедовине

У понедељак расписан јавни позив за подношење захтева за повраћај имовине и обештећење. Пријаве се подносе од почетка марта, а све до краја године на прописаном обрасцу

Агенција за реституцију објавила је у понедељак јавни позив за подношење захтева за враћање одузете имовине односно обештећење. Пријаве могу да се поднесу од 1. марта на прописаном обрасцу са комплетном пратећом документацијом. Захтеви надлежној подручној јединици Агенције за реституцију достављају се на шалтерима 150 пошта широм Србије. Бивши власници, њихови наследници или правни следбеници имају рок од две године да поднесу пријаве.

Право на повраћај или обештећење имају власници којима је после 9. марта 1945. године имовина одузета на основу прописа о аграрној реформи, национализацији, секвестрацији, аката о подржављењу…

Захтеви могу да се поднесу и за имовину чије је одузимање последица холокауста.

Списак пошта објављен је у „Службеном гласнику“, као и на сајтовима Министарства финансија и Агенције за реституцију. Такође и прописани образац објављен је на сајтовима, а може да се преузме и на шалтерима пошта. У Агенцији кажу да се очекује око 150.000 захтева.

 САВЕТИ У МреЖи за реституцију апелују на бивше власнике и њихове наследнике да не журе са подношењем пријава, јер ће се сваки непотпун захтев одбијати. Важно је да прво прикупе сву неопходну документацију. Такође, због спровођења Закона о јавној својини, бивши власници треба да провере на сајту Дирекције за имовину како су њихове непокретности уписане у базу података и ако има неправилности да траже упис измене схходно данашњем стању. Ранији власници не треба да плаћају у катастру накнаду за издавање докумената, јер су по закону ослобођени плаћања било каквих такси.

Уколико буде потребе „Пошта Србије“ ће проширити списак својих објеката где ће грађани моћи да подносе пријаве. Како се не би стварале гужве, предаја докумената ће моћи да се закаже и телефоном. Процес пријаве не траје кратко, зависи од квалитета документације и њене валидности, а очекује се да ће пријем једног захтева трајати најмање пола сата.

За око шест месеци очекује се да ће држава вратити прве некретнине. За имовину, која не може да се врати у натури предвиђено је обештећење у обвезницама чије емитовање почиње 2014. године, а за ту намену је предвиђено 200 милијарди динара.

Обвезнице ће бити исплаћиване у року од 15 година.

Право на повраћај или обештећење имају и задужбине, као и страни држављани уколико Србија са том земљом има реципроцитет.

Право на повраћај немају страни држављани, за које је обавезу обештећења преузела страна држава и припадници окупационих снага.

 

Новости


Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!