ММФ обећањима не верује

0
(0)

У понедељак одржани први официјелни разговори српских званичника са Фондом. Мисија инсистира на поштовању законског лимита

Уколико представници Министарства финансија у наредна два дана успеју да, кроз техничке разговоре, увере нову шефицу Мисије ММФ за Србију Зузану Мургасову и њене сараднике да држава није премашила законски утврђен лимит задуживања државе и да су гаранције за кредите јавним предузећима дате поштујући економске, а не политичке критеријума, Србија ће добити „зелено светло“ за прву ревизију споразума који имамо са Фондом.

– После неколико дана техничких сусрета Мисије са експертским тимовима Владе Србије, стиче се утисак да представници Фонда и даље остају на свом становишту да је Србија донетим Законом о буџету за ову годину премашила договорени износ задуживања и то за око 300.000.000 евра, односно један одсто оствареног бруто друштвеног производа – тврди извор „Новости“ из кругова српских преговарача. – Мисија инсистира на поштовању законског лимита и у понедељак је у оба сусрета, односно и у НБС и код премијера Цветковића, шеф вашингтонског тима Зузана Мургасова тај став и поновила.

Мисија је, како нам је речено, спремна да у једном делу прихвати реалност, односно да не инсистира да се у потпуности спроводе раније уговорене обавезе, али, бар је тако речено премијеру Цветковићу и гувернеру Шошкићу, Србија „и нема баш много простора за мењање договореног, уколико жели да иде путем одрживог раста“.

Према тврдњама извора „Новости“ из кругова преговарача, сценарио за будућност споразума који наша земља има са Фондом може да иде од „најоптимистичнијих, па до оних најцрњих“.

– Надамо се да ће у наредна два дана, експерти Министарства финансија успети да убеде представнике фонда у оправданост ставки актуелног буџета Србије – тврди извор „Новости“.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Холандска студија: Србија је заробљена држава, СНС бира ко добија шансу а ко не – последица је „одлив мозгова“

4.2 (5) Процес проширења ЕУ на Западни Балкан неће дати резултате ако се најпре не …

Удружења произвођача позивају на већу заштиту домаћих тржишта

5 (1) У свим државама ЕУ расте страх да ће због афричке куге свиња у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *