Хроника

Вучићев тајкун Богићевић и екипа крше закон, држава не реагује

Држава би морала да затвори све новоосноване фирме чији власници имају стара пореска дуговања, али то не ради.

По Закону о пореском поступку ново предузеће не може регистровати неко ко већ има фирму, а која дугује држави. Таквим новооснованим фирмама порезници би аутоматски требало да стопирају делатност и одузму ПИБ, што би у пракси значило да Мирослав Богићевић, власник „Фармакома“, не би могао да ради све док Пореској управи не плати дуг од око 10 милиона евра.

Богићевић, међутим, већ десет месеци ради наочиглед инспектора филијала Пореске управе. Нове фирме почео је да региструје само месец дана пошто су банке кренуле да га блокирају због укупних потраживања од 250 милиона евра. Данас је власник најмање три нове фирме, а „Церски штит“ је регистровао на братанца Бебана Богићевића.

Драган Ђурић постао је већински власник и директор „Зилија“ два месеца пошто му је блокирана кровна компанија „Зекстра група“. Ђурић тврди да је „Зили“ његов годинама, али је чињеница да је он на место бившег директора ове фирме Цвете Ђурић дошао у априлу 2013.

Оснивање нових фирми је једини начин да привредници у блокади наставе да раде. Рачуни ових компанија служе за обављање платног промета блокираних предузећа, па се верује да је још много Ђурића и Богићевића.

Професор Економског факултета Љубодраг Савић каже да се предузећа оснивају на рођаке, пријатеље, али и на лажна имена.

– Власници због дугова и свесно фирме воде у стечај, а онда оснују нову и раде као најпоштенији. Држава то зна, али не предузима ништа, а последице су 6,5 милијарди дуга за порезе од чега је наплатива милијарда – каже Савић за „Блиц“.

Фирме преко којих раде

  • „Фармаком Финанце“: Основана у мају 2013.
  • „Церски штит“: Регистрован у августу 2013.
  • „Традинг Еуропе“: Основана у децембру 2013.

Блиц

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!