Европа

Билт: Британији прети балканизација

ЛОНДОН – Министар спољних послова Шведске Карл Билт упозорио је данас да би независност Шкотске могла да води балканизацији Уједињеног Краљевства што би имало последице на остатак Европе. 

Гласање за независност Шкотске на референдуму 18. септембра могло би да подстакне “непредвидиве ланчане реакције” у Уједињеном Краљевству и континенталној Европи, рекао је Билт у интервјуу за “Фајненшел тајмс”.

“Мислим да ће то имати много дубље импликације него што људи мисле”, рекао је Билт, бивши премијер Шведске и специјални изасланик за Балкан од 1999. до 2001.

“Балканизација Британских острва је нешто чему се не радујемо. Она отвара много тога, посебно у Шкотској, али такође у УК. Какве су импликације за ирско питање? Шта ће се десити са Северном Ирском?”, казао је Билт.

Уколико исход референдума буде позитиван, то ће покренути турбулентан процес у остатку Уједињеног краљевства – Енглеска, Велс и Северна Ирска највероватније ће морати да преиспитају неке од одредби свог чланства у ЕУ, рекао је Билт.

“Гласање је једна ствар. Али онда ће бити релативно болан период одвајања и како ће то утицати на односе са ЕУ? Мислим да ће бити преиспитивања гласова (које УК има у доношењу одлука у ЕУ)”, рекао је Билт.

Билт је такође упозорио на опасности да Британија напусти ЕУ пошто је британски премијер Дејвид Камерон најавио одржавање референдума о чланству до краја 2017.

“ЕУ би изгубила значајан елемент глобалног утицаја. То би била чак већа катастрофа за УК”, додао је Билт.

Истраживања показују да је мала вероватноћа да се Шкотска одвоји од Британије, са готово 40 одсто гласача против независности, а 30 одсто за, али још постоји довољно неопредељених Шкота чији би глас могао да утиче на исход референдума, навео је Ројтерс.

Кључна питања која се могу појавити током дебате за или против независности су економски утицај одвајања, коју валуту би могла да користи независна Шкотска и чланство Шкотске у ЕУ.

Након гласања, шкотска владајућа Национална партија поставила је период од 18 месеци да преиспита услове независности а њен лидер Алекс Салмнонд је нагласио да Шкотска жели да остане у ЕУ

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!