Србија

Вучић је институционализовао корупцију и криминал у Србији! Много тајни у уговору о челичани

Смедерево – „Железара Смедерево” пре десетак дана и званично је добила професионални управљачки менаџмент, а о договорима између наше владе и представника „ХПК инжењеринга”, још увек се нагађа. Јавност о детаљима уговора зна само оно што је држава хтела да се зна. Све остале одредбе су под велом тајни.

Шта знамо, а шта не знамо о „спасоносном” потезу за ту челичану?

На првом месту не знамо готово ништа о самом процесу избора управљачког менаџмента. Све информације чуване су као строга тајна. Шта су понудиле четири компаније које су испале из игре, питање је да ли ћемо икада знати.

Какве су референце „ХПК инжењеринга”, у домену је нагађања. Држава јавности није понудила ни најосновније информације коме је званично предала своју челичану на управљање, а интернет претрагом готово је немогуће утврдити детаље.

Званично знамо да су на челу те америчко-словачке фирме регистроване у Холандији, са учешћем јеврејског капитала, Џон Гудиш и Петер Камараш. Ко су остали чланови тима и колико их је тачно, још се спекулише и нагађа. Ко су Јевреји који учествују у послу, какав је њихов удео, интерес и улога?

На ово питање „Политика” није добила одговор од премијера Вучића, постављеног приликом потписивања уговора у железари. Три дана раније, на РТС-у је штуро изговорио имена или презимена двојице јеврејских бизнисмена, без икаквог објашњења ко су ти људи и како учествују у послу са железаром.

Још није познато ни ко ће у име државе као власника бити део контролног менаџмента. Хоће ли то влада поверити менаџерима који већ раде у железари или ће ангажовати нове људе? Колико њих ће обављати те послове, за које паре и ко ће их плаћати – држава или фабрика?

Потврђено је да Гудиш и Камараш у посао уносе 20 милиона долара кроз сировине које ће се одложено плаћати, наводно без икаквих гаранција државе. И сам премијер је изјавио да је то чудно за овакву врсту уговора, али одговор на питање како се тај улог третира ако знамо да ХПК није купио челичану, није познат.

У јавности се потенцирају крупни планови новог менаџмента: позитиван пословни резултат већ након шест месеци, покретање друге високе пећи до јануара 2016, минимум 1,5 милиона тона готових производа већ од идуће године, гарантован најнижи ниво нето обртног капитала од 80 милиона долара, покривање штете у виду осигурања од професионалне одговорности у висини од пет милиона долара…

Да ли је то све децидно наведено у уговору? Имају ли Гудиш и Камараш икакву одговорност за случај да не испуне обећања? Какве ће последице сносити и шта ће их спречити да се једноставно покупе и оду из Смедерева, јавност не зна. Зна, међутим, да ће њихове услуге коштати око четири милиона долара годишње. Додатно ће инкасирати до 30 одсто од профита, ако га остваре, а медији су то, попут многих других информација, сазнали незванично.

Радницима је обећано повећање плата, најпре 10 одсто одмах по доласку менаџмента, а додатних 10 у другој половини идуће године. Синдикати сада траже преговоре о новом колективном уговору, а да ли је повећање оверено званичним уговором, ни то није познато. Како је пак могуће да у железари расту плате док се у осталим државним предузећима смањују, питају се многи економски стручњаци.

Држава, кажу званичници, а потврђује и Камараш ових дана, више ни динара не улаже у железару. Како су регулисани будући односи менаџмента и државних предузећа чије услуге користи железара, попут „Железница Србије”, „Србијагаса”, ЕПС-а и других, такође је непознаница.

Много је још непознатих детаља и питања без одговора. Економски стручњаци између осталог се интересују да ли ће „ХПК инжењеринг” приликом евентуалне продаје железаре у будућности добити проценат од продајне цене и колики, као и да ли држава по закону може да се одрекне тог дела новца? Стручна јавност сматра да није познато како ће нови менаџери за само шест месеци остварити профит ако то „Ју-Ес стил” није могао.

И на крају, без одговора остало је и питање свих питања: хоће ли уговор са новим менаџментом бити обелодањен и хоће ли јавност сазнати шта је суштина договора са Гудишем и Камарашем?

 
О. Милошевић, Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. СТАРА ЛИЦА СУ УВЕК ГОВОРИЛА КАДА ДОЂЕ И НАСТУПИ ТЕШКО
    ВРЕМЕ. ЧУВАЈ СЕ СВОЈИХ ПОЛИТИЧАРА, И БУДИ ОПРЕЗАН НА ТУЂЕГ ВОЈНИКА… ЈЕР
    НЕЗНАШ ШТА ЈЕ ГОРЕ И ТЕЖЕ, НЕВЕРА ИЛИ ЗЛО…
    ПОШТУЈМО СВОЈЕ ПРЕДКЕ, ДА БИ СМО БИЛИ УВАЖАВАНИ ОД СВОЈИХ ПОТОМАКА…

  2. Pokojni Voja Skrbic je po zadatku isao sa ekipom u jednu od najprofitabilnijih firmi pokrajine(mislim na Vojvodinu) ,a i u zemlji -Luku” Novi Sad”,kako bi,uz pretnju pistoljem izboksovao potpisanu ostavku direktora Mike,a koji je uzgred budi receno imao apsolutnu podrsku radnika koje je vodio uspesno preko 20 godina,da bi na njegovo mesto doveo ” po postenju cuvenog” dr Milovanceva,pulmologa,inace sefa odbornicke grupe SNS-a u gradskoj skupstini Novog Sada.I ova vlast se vodi floskulom :NISU NOVCE ZA OVCE,gde verovatno misle da smo mi ovce…ali ima jos ovnova,nisu svi zavrsili na trpezi!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!